Anketa za Kragujevčanke: Koliko se bezbedno osećate u svom gradu? 1Foto: V. G.

Kako se najčešće krećete kroz grad, da li koristite javni prevoz, koliko vremena provodite u parkovima, trgovima, šetalištima, da li hodate noću same, samo su neka od pitanja na koje devojčice i žene u Kragujevcu mogu da odgovore u okviru ankete o bezbednosti na javnim površinama.

Anketu sprovodi organizacija Mikser u saradnji sa Agencijom Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost, a uz podršku ambasade Velike Britanije i pet organizacija civilnog sektora.

Glavni cilj ankete je da se prepoznaju i mapiraju svi izazovi sa kojima se susreću devojčice i žene u našim gradovima, ali i sve druge senzitivne društvene grupe.

Rezultati ankete će pomoći stručnjacima i donosiocima odluka u budućim pravcima uređenja i upravljanja javnim gradskim površinama.

Oni bi trebalo da pokažu sve nebezbedne tačke u gradu i da omogući promenu mehanizama koje su žene do sada koristile da sigurno stignu do određene tačke obavljajući samo obične, svakodnevne poslove.

Istraživanje Ženskog arhitektonskog društva pokazalo je da u Srbiji 80 odsto žena obavlja dodatne porodične obaveze i brine o starijim članovima porodice. To je za 26 odsto više nego što to čine muškarci.

U ruralnim delovima, kao i na periferiji gradova, ova situacija se dodatno komplikuje oslanjanjem na javni prevoz, kao i putovanjem u večernjim i noćnim časovima.

To, po rečima organizatora, jasno ukazuje da žene mnogo više koriste gradsku infrastrukturu zbog čega je bitno da se osećaju bezbedno svuda i u svakom trenutku.

U istraživanju se navodi da žene često biraju putanje, simuliraju razgovore telefonom, nose biber sprej ili jednostavno odustanu od odlaska negde jer nemaju pratnju u povratku.

Novostečena znanja iz ankete pomoći će da se utiče na gradske planere da drugačije razmišljaju o javnim površinama i da one prostore koji su jednako namenjeni svima, učine jednako dostupne svima.

Grad Kragujevac je, po rečima organizatora, izabran za učestvovanje u projektu “Ona hoda sama kroz grad – Bezbedniji Kragujevac za sve” zbog otvorenosti za rodne politike i dobre saradnje javnog i civilnog sektora, kao i zbog velikog broja Mikserovih lokalnih partnera koji svojim delovanjem i programima okupljaju i angažuju mlade.

Kao primer se navodi Arsenal fest, centar za samostalan život OSI, Kancelarija za mlade i Okružna organizacija Saveza slepih i slabovidih Srbije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari