Antifašistički front "23.oktobar": "Zabrinjava povezanost vladajućih stuktura sa talogom uličnog fašizma" 1Foto: 021.rs

Zapanjuje i zabrinjava stepen povezanosti vladajućih struktura sa „najprimitivnijim talogom uličnog fašizma“ saopštvaju iz Antifašističkog fronta „23. oktobar“ i nastavljaju, da zato i ne bi trebalo previše da čudi odluka po kojoj je poslednji organizovani napad na lokal „Crni ovan“ okarakterisan kao “kafanska tuča”, kao i to što su napadači naoružani hladnim oružjem odmah pušteni na slobodu.

Kako napominju iz ove organizacije, na Fejsbuk stranici desničarske grupe „Tradicionalisti“ upućen je zahtev za zabranu rada kafića „Crni ovan“. Iza tog naloga na društvenim mrežama krije se član novosadske omladine Pokreta obnove kraljevine Srbije (POKS), parlamentarne stranke koja je od 2020. godine deo vladajuće koalicije u Novom Sadu.

„Podsećamo da je Vukašin Đoković, član POKS-a, prvi put u žižu javnosti dospeo pre dve godine kada je prilikom posete učenika novosadske gimnazije “Svetozar Marković” izložbi koja je bila posvećena žrtvama fašističke Racije u Čurugu 1942. godine, nosio masku na kojoj je dominirao keltski krst. Đoković je u tom periodu bio blizak Narodnoj stranci Vuka Jeremića i bio je aktivan tokom julskih antirežimskih protesta 2020. godine. Samo nedelju dana nakon incidenta na izložbi, Đoković je preko stranice Tradicionalista pozvao na okupljanje ispred Uspenske crkve u Novom Sadu, a povodom javnog sastanka antifašista u Omladinskom centru CK13 (Crna kuća)“, saopštili su iz Antifašističkog fronta 23. oktobar.

Kako nastavljaju, sa stranice „Tradicionalista“ tada je pozivano na razbijanje skupa u CK13 jer se događaj poklapao sa godišnjicom smrti Milana Nedića, kolaboracionističkog premijera tokom Drugog svetskog rata.

Okupljeni ispred Uspenske crkve su tom prilikom palili sveće za Nedića, a na skupu se pojavio i tadašnji načelnik novosadske policije kako bi smirivao strasti.

„Takođe, par meseci kasnije, Đoković je bio među okupljenim neonacistima kod Spomenika žrtvama racije u Novom Sadu tokom kontraskupa koji je organizovan istovremeno kada i protest protiv fašizma u centru grada, a povodom napada na radijskog voditelja i aktivistu Daška Milinovića. Đoković je pre skupa na Trgu slobode provocirao okupljene građane“, nastavljaju dalje u saopštenju.

Ova stranka je, kako podsećaju, u gradskoj skupštini glasala za podizanje spomenika tzv. nevinim žrtvama iz 1944/45. godine.

„Podsećamo još jednom da se na spisku žrtava, na osnovu kojeg je inicirano podizanje ovog spomenika, nalaze ne samo saradnici okupatora, već i osvedočeni fašistički i ustaški zločinci koji su, između ostalog, učestvovali i u sprovođenju Novosadske racije 1942. godine“, zaključili su u saopštenju.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari