Grad, SPC i Jevrejska opština u ponedeljak, antifašisti u nedelju: Obeležavanje Novosadske racije 1Foto: Grad Novi Sad

Pomen žrtvama Novosadske racije biće održan u ponedeljak, 23. januara u 12 časova na Keju žrtava racije, kod spomenika „Porodica“, rekli su članovi Odbora za obeležavanje godišnjice Novosadske racije, Miroslav Ilić i predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Štark.

„Kao i svake godine, već tradicionalno, događaj će početi obraćanjem gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića, potom će uslediti pomen Jevrejske zajednice i Srpske pravoslavne crkve. Nakon protokolarnog polaganja cveća, članice Kola srpskih sestara će deliti kolač i koljivo prisutnim sugrađanima, a na kraju će biti održan pomen žrtvama na novosadskoj plaži Štrand kod spomen-ploče“, rekao je Miroslav Ilić i posebno istakao da će ove godine novina biti to što će u protokolu polaganja cveća učestvovati i predstavnici gradova stadalnika države Srbije.

On je dodao i da je tokom skoro deset godina rada Odbora za obeležavanje godišnjice Novosadske racije uspostavljen solidan kontinuitet koji je rezultirao dobrim i konkretnim radnjama, koje kao krunu imaju izgradnju Memorijalnog centra posvećenog žrtvama pogroma u Bačkoj 1942. godine.

Predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Štark rekao je da će se ove godine Jevrejske opštine iz Pančeva, Kikinde, Subotice, Zrenjanina, Beograda, kao i Savez jevrejskih opština pridružiti protokolu polaganju venaca.

„U ovoj tužnoj situaciji, raduje me to što će doći i predstavnici gradova stradalnika u Drugom svetskom ratu, pa kada posmatramo sve to, dobijamo sliku da smo svi zajedno, prvo u tuzi i sećanju na naše nesrećno preminule i nevine žrtve, ali i da smo svi zajedno ujedinjeni i složni da se takav pogrom više nikada ne ponovi. Izgradnja Memorijalnog centra je izuzetno važan čin koji Novi Sad duguje nevinim žrtvama pogroma i time kao zajednica, društvo, grad i država šaljemo još jednu snažnu poruku da se ovakve stvari nikada ne smeju zaboraviti i da se ne smeju ponoviti“, rekao je Mirko Štark i dodao da će se raditi na tome da se termin racija zameni terminom pogrom koji je mnogo ispravniji izraz za ono što se desilo u Novom Sadu 1942. godine.

Antifašistički front „23. oktobar“: Veoma je važno da se prisetimo žrtava

Antifašistički front „23. oktobar“ pozvao je građane da se u što većem broju okupe na obeležavanju godišnjice Racije ove nedelje, 22. januara u 19 časova kod pomenika „Porodica“, kada će biti odata počast žrtvama i položeni venci.

„Iako ovo činimo svake godine, obično dan ranije u odnosu na popove i političare, ovog puta smatramo da je posebno važno da se zajedno, u što većem broju, prisetimo žrtava fašističkog terora i pošaljemo jasnu i glasnu poruku da zlo koje je naše sugrađane tako surovo pobilo pre 81 godine ne sme dobiti šansu da opet zavlada i da smo tu da ga sprečimo“, kažu Antifašistički front „23. oktobar“.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari