Apel vozačima da posebnu pažnju obrate u zonama škola 1BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Agencija za bezbednost saobraćaja danas je, povodom završetka zimskog raspusta, pozvala vozače da posebnu pažnju obrate na najmlađe učesnike u saobraćaju, da budu oprezni u zonama škola u blizini pešačkih prelaza, kao i na ulicama i putevima, imajući u vidu da je saobraćaj pojačan zbog kraja raspusta, povratka sa odmora.

Istraživanja pokazuju da se na teritoriji Srbiji gotovo svakodnevno dogodi jedna saobraćajna nezgoda u zoni škole, dok je svakog osmog dana u nezgodi učestvovalo dete osnovno-školskog uzrasta.

Rizik je najveći u vreme dolaska i odlaska dece u školu, odnosno, u jutarnjim, podnevnim i popodnevnim satima sa pojavom prvog sumraka i mraka, dok se kao uticajan faktor za nastanak nezgode izdvaja „nezaustavljanje vozila ispred obeleženog pešačkog prelaza“, upozorila je u saopštenju Agencija za bezbednost saobraćaja.

Od vozača je zatraženo da poštuju propise, a u zonama škola voze sporije i da u blizini pešačkih prelaza budu oprezniji, posebno vodeći računa o deci u saobraćaju.

Agencija je roditeljima koji decu dovoze i odvoze u školu sugerisala da se zaustavljju i parkiraju na propisanim mestima i da isplaniraju vreme, kako bi da svojim primerom decu učili bezbednom ponašanju u saobraćaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari