Apelacioni sud naložio ponovno odlučivanje o izručenju 11 državljana Srbije Americi 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Apelacioni sud u Beogradu naložio je ponovno odlučivanje o molbi Sjedinjenih Američkih Država za izručenje deset osumnjičenih državljana Srbije sa prebivalištem u Nišu koji su se protivili izručenju, a koje SAD traži zbog digitalne finansijske prevare od više od 70 miliona dolara. 

Apelacioni sud je ukinuo prvostepenu odluku Višeg suda u Beogradu od 23. oktobra prošle godine kojom je bilo utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za njihovo izručenje i naložio ponovno odlučivanje o molbi SAD.

Jedan osumnjičeni, A. S. (32) iz Niša, bio je saglasan sa izručenjem SAD, pa je njegova ekstradicija realizovana 4. februara.

SAD i Srbija su 2016. godine zaključile sporazum o izručenju, a izručenje A.S. je bila je prva njegova realizacija.

U odluci Apelacionog suda se kao razlozi za ukidanje prvostepene presude navode  povrede odredbi krivičnog postupka na koje su ukazali branioci okrivljenih u žalbama.

U prvostepenoj odluci su izostali razlozi o činjenicama koje su predmet dokazivanja, razlozi koji su navedeni su nejasni, a činjenično stanje je nepotpuno utvrđeno, ocenio je Apelacioni sud.

Tužilaštvo Severnog okruga Teksas tereti A. S. i još deset osoba sa prebivalištem u Nišu da su od 2011. godine u zaveri prevarili investitore sa nekoliko kontinenata, među kojima i izvestan broj njih iz SAD, za iznos od preko 70 miliona dolara, tako što su im preko 20 lažnih investicionih platformi prodavali fiktivne akcije preduzeća, a novac usmeravali na svoje račune u inostranstvu.

Koristili su izmišljene profile, sa imenima i fotografijama službenika i direktora nepostojećih investicionih kompanija, a tokom video konferencija lažna imena ili titule, kako bi potencijalne investitore uverili u legitimnost i kredibilitet, navodi se u optužnici.

Trojica prvookrivljenih se nalaze u pritvoru, a sedmoro je u kućnom protvoru. Svih 11 građana Srbije, među kojima pojedini imaju i državljanstvo Australije, Filipina, Bugarske i Crne Gore, uhapšeno je 23. jula u Nišu, u akciji pripadnika MUP-a Srbije izvedenoj u saradnji sa američkim FBI.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari