Apsolvent Pravnog fakulteta u Novom Sadu ponovo negirao optužbe da je pretio profesoru 1Foto: Pravni fakutet Novi Sad/ http://www.pf.uns.ac.rs/

Apsolvent Pravnog fakulteta u Novom Sadu Stefan Karanović, kome se sudi po optužbi da je pretio profesoru tog fakulteta Draganu Milkovu, negirao je optužbe u iskazu Tužilaštvu a svedoke koji su saslušani na poslednjem ročištu, nazvao je „lažnim svedocima“.

Karanović je juče saslušan kao okrivljeni, a kako je rekao agenciji Beta, „saslušani su i lažni svedoci Stefan Ivetić i Srđan Jovanić“.

„Ne ulazeći u sumanutost njihovih iskaza i samog krivičnog postupka, ovo je samo deo hajke koja se vodi protiv mene“, rekao je Karanović.

On je na suđenu izjavio da je uplašen za svoj život i da su ljudi koji su „pokrenuli hajku“ protiv njega, pod sumnjom da je autor tekstova koji su Pravni fakultet u Novom Sadu dovodili u vezu sa kriminalom, „spremni na sve“.

„Protiv mene vode 100 postupaka iz političke odmazde pod sumnjom da sam ja autor tekstova u medijima koji su izlazili o tom fakultetu. Na taj način mi uskraćuju fundamentalno ljudsko pravo – pravo na dostojanstvo i pravo na obrazovanje“, rekao je Karanović.

On je krajem novembra prošle godine podneo zahtev za ispis sa fakulteta i izdavanje potvrde o položenim ispitima, s ciljem da nastavi sa studiranjem na drugom fakultetu, ali mu je umesto ispisnice Pravni fakultet izrekao meru suspenzije, jer je navodno prekršio disciplinu.

Disciplinsku prijavu protiv Karanovića podnela su 44 nastavnika i asistenta sa Pravnog fakulteta.

Prvi osnovni sud u Beogradu odbio je 11. juna tužbu profesora Pravnog fakulteta, među kojima je bio i Dragan Milkov, protiv Karanovića zbog članaka u pojedinim medijima, jer su podneli „neurednu krivičnu tužbu“.

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko ranije je kritikovala Pravni fakultet u Novom Sadu i optužila ga da sprovodi „odmazdu“ nad studentom Stefanom Karanovićem, tako što mu, iz političkih razloga, ne dopušta da se ispiše sa tog fakulteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.