Religija predstavlja važan segment svih aktivnosti u Saudijskoj Arabiji, uključujući i pitanje plastične hirurgije. Stoga, ne čudi podatak da veliki broj žena iz te države odlazi na savetovanje kod sveštenika Mohameda al Nudžaimija, koji pokušava da razreši dilemu da li je potrebno da pripadnice lepšeg pola idu „pod nož“ zarad lepote. Iako se rezultati takvih hirurških aktivnosti ne mogu uočiti danju na ulicama, budući da pravila nalažu da žene u tom kraljevstvu nose odeću koja im prekriva telo od glave do pete, plastični hirurzi imaju pune ruke posla.

Sveštenstvo i medicinski stručnjaci postigli su pre tri godine konsenzus na sastanku u Rijadu pod kojim uslovima je dozvoljeno ženama da se podvrgnu plastičnoj hirurgiji. Prema odredbama tog sporazuma dozvoljeno je uvećati neprirodno male grudi, „korigovati“ pojedine delove tela čiji izgled izaziva bol kod žena, ili umanjiti posledice saobraćajnih i drugih nesreća. Nasuprot tome, zabranjeno je podvrgnuti se rizičnim procedurama ili promeniti oblik „savršenog nosa“ kako bi pacijentkinja ličila na pevačicu ili glumicu.

„Dobijam mnogo poziva od žena koje traže savete u vezi s plastičnom hirurgijom. S obzirom na činjenicu da sam održao mnogo sastanaka s doktorima, u poziciji sam da im delim savete“, izjavio je Al Nudžaimi. U proteklom periodu luksuzno opremljeni centri za plastičnu hirurgiju postali su čest prizor na ulicama saudijske prestonice. Časopise su preplavili oglasi koji promovišu laserske tretmane i liposukciju. Dermatolog Ahmed al Otaibi tvrdi da su rezultati nedavno sprovedenog istraživanja pokazali da su liposukcija, uvećanje grudi i korekcije nosa najpopularnije metode među ženama, dok muškarci neretko presađuju kosu.

Žene u Saudijskoj Arabiji smatraju da je plastična hirurgija posve uobičajena praksa. Dvadesetosmogodišnja Sara izjavila je da ispod odeće koja im prekriva celo telo žene nose skupe modele najpoznatijih svetskih kreatora i vode računa o frizuri. Ona takođe okriva da razmišlja da se podvrgne višestrukim hirurškim intervencijama, uključujući uvećanje grudi usana, kako bi ličila na jednu libansku pevačicu. Doktor Ajman al Šeik koji je proveo 14 godina u SAD, žene širom arapskog sveta dobiju želju da „odu pod nož“ kada na televiziji vide popularne glumice i pevačice.

Trend odlaska kod plastičnog hirurga inspirisao je i analitičare poput Abdua Kala koji je napisao tekst pod nazivom „Ne želimo da žene budu poput Pepeljuge“. Štaviše, on tvrdi da se pripadnice lepšeg pola povrgavaju takvim metodama jer su nesigurne u sopstvene vrednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari