Sredinom jula ove godine održan je zajednički sastanak predstavnika Elektroprivrede Srbije, Ministarstva prosvete i nauke, Privrednog društva „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ sa direktorom arheološkog parka „Viminacijum“ Miomirom Koraćem, na kome su dogovorene obaveze i definisana je dinamika radova na preseljenju novopronađenih fosilnih ostataka mamuta na frontu napredovanja rudarske mehanizacije angažovane na Površinskom kopu „Drmno“.

Tom prilikom postignut je dogovor da se do oktobra uradi sve što je potrebno kako bi se stvorili uslovi za nesmetan rad i napredovanje osnovne rudarske mehanizacije na Površinskom kopu „Drmno“. Opšta ocena svih učesnika pomenutog sastanka je da je postignut i visok stepen društvene odgovornosti obzirom na činjenicu da su predstavnici EPS-a preuzeli i obavezu da u skladu sa finansijskim mogućnostima pomogne ne samo završetak arheoloških radova već i preseljenje mamuta „Vike“ iz kopa „Drmno“, kao i uređenje paleontološkog parka.

Završetak započetih arheoloških radova u predviđenom roku je od izuzetnog značaja za napredovanje rudarske mehanizacije na Površinskom kopu „Drmno“. Veoma je važno za Privredno društvo „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ da arheolozi učine maksimum napora da se dogovoreni rok ispoštuje, kako se ne bi doveli u pitanje ovogodišnji planovi proizvodnje otkrivke i uglja, ali i proizvodnja bilansiranih količina električne energije.

– Mi redovno pratimo arheološke aktivnosti u zoni radova petog jalovinskog sistema. Prema informacijama koje sam dobio od direktora arheološkog parka Miomira Koraća svi arheološki radovi, treba da se okončaju do 10. oktobra, izjavio nam je Miroslav Ivković, pomoćnik direktora Privrednog društva „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ za rudarstvo. To praktično znači da ako se pomenuti rok ispoštuje, ne treba očekivati probleme u pogledu ovogodišnje realizacije proizvodnih planova petog jalovinskog, ali i ostalih rudarskih sistema. Treba napomenuti da je peti jalovinski sistem u remontu i da je njegovo uključenje u proizvodni proces Površinskog kopa „Drmno“ planirano za kraj septembra. Sistem po okončanju remonta ima prostora za rad dok se ne završe arheološka istraživanja do pomenutog roka i ne oslobodi deo etaže u kojoj su pronađeni fosilni i arheološki predmeti, kaže Ivković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari