Arheološki institut dobio status instituta od nacionalnog značaja 1Vlada Srbije: Foto (BETAPHOTO/ANA SLOVIĆ)

Vlada Srbije usvojila je danas sednici Odluku kojom Arheološki institut u Beogradu stiče status instituta od nacionalnog značaja, s obzirom na to da je vrhunska naučnoistraživačka ustanova od posebnog značaja za jednu ili više srodnih naučnih disciplina.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, Arheološkom institutu dodeljen je taj status, jer je potreba države da osnaži rad njegov rad, kako bi se podstakao razvoj arheologije kao izuzetno značajne grane, a time i arheološkog nasleđa koje predstavlja značajan potencijal zemlje i doprinosi međunarodnom ugledu i vidljivosti Srbije na svetskoj mapi istraživanja arheoloških nalazišta.

Arheološki institut dobio status instituta od nacionalnog značaja 2
Arheološki institut u Beogradu Foto: Wikipedia/Srđan Vesić

Davanjem posebnog nacionalnog statusa trebalo bi da se osnaži razvoj instituta i naučnih kadrova u arheologiji kao izuzetno značajnoj grani nauke, koja znanjem doprinosi ugledu zemlje i ukupnom društvenom i privrednom razvoju.

Institut od nacionalnog značaja obavlja istraživanja čiji je cilj razvoj i unapređenje opšteg fonda znanja, posebno u oblasti nauke, odnosno naučnih disciplina za koje je osnovan, podizanje tehničko-tehnološkog nivoa, valorizovanje rezultata istraživanja i širenje naučnih saznanja, obrazovanje i osposobljavanje kadrova za naučnoistraživački rad.

Na sednici je usvojen i zaključak kojim se odlučuje da se izgradnja više porodičnih stambenih objekata u okviru stambenog kompleksa II faze projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti u Beogradu vrši na lokaciji uz ulicu Mileve Marić Ajnštajn, blok 72 na Novom Beogradu.

Članovi Vlade usvojili su i program za borbu protiv trgovine ljudima u Srbiji od 2024. do 2029. godine, sa Akcionim planom za njegovo sprovođenje.

Cilj programa je da unapredi poštovanje i zaštitu ljudskih prava i obezbedi kontinuirani sveobuhvatan odgovor društva na problem trgovine ljudima kroz unapređen sistem prevencije, pravovremene identifikacije, pomoći i zaštite žrtava, kao i suzbijanja trgovine ljudima.

Ovim dokumentom predviđena je promena koja će se realizovati kroz četiri tematske oblasti: istrage i krivično gonjenje, zaštita žrtava trgovine ljudima, prevencija trgovine ljudima i saradnja i koordinacija.

Vlada Srbije usvojila je i zaključak o prihvatanju Plana reagovanja na povećan broj migranata na teritoriji Srbije za 2024. godinu, čime se nastavlja sa delotvornim sistemom zaštite migranata i tražilaca azila.

Na sednici su doneta i rešenja o dodeli novčanih nagrada za sportske rezultate Aleksandru Komarovu za osvojenu zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u rvanju u iznosu od 20.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, kao i njegovom treneru Nenadu Živojinoviću u istom iznosu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari