Arhivska građa Sandžačkog odbora predata BNV 1Foto: BNV/logo

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) dobilo je, danas, na trajno korišćenje arhivsku građu Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava, u kojoj su zabeleženi svi događaji iz dvedesetih godina na ovom prostoru

Nova predsednica Sandžačkog odbora, Azra Aličković, digitalizovanu dokumentaciju je predala predsednici BNV Misali Pramenković.

Aličković je rekla da je dokumentacija, prikupljena dcvedesetih, obimna i da su u njoj zabeležena sva kršenja ljudskih prava, politička suđenja i masovne torture, koji su se događali u sandžačkim opštinama gde žive Bošnjaci.

Naglasila je da je, zahvaljujući gradskoj upravi Novog Pazara i BNV, dokumentacija je arhivirana po oblastima. Na sređivanju obimne dokumentacije, skoro dva meseca, radila su dvojica arhivara. Danas je predata na čuvanje bošnjačkom nacionalnom savetu, a u dcemebru, bi trebalo, da bude dostupna na sajtu.

Predsednica BNV Pramenković, ocenila je da je dokumentacija koja im je data „vroma važna i izuzetno značajna za Bošnjake“.

– BNV je podržalo digitalizaciju ove građe i ona će ubrzo biti dostupna svima kojima je potrebna za dalja istraživanja – rekla je Pramenković.

Zahvalila se Sandžačkom odboru što im je poverio dokumentaciju na čuvanje i doskorašnjoj predsednici Semihi Kačar „koja je dala veliki doprinos u očuvanju i afirmaciji ljudskih prava, smatrajući da smo kao društvo u obavezi da prepoznamo njen značaj u ovoj oblasti.

Semiha Kačar se sa mesta predsednice najstarije organizacije civilnog društva u Novom Pazaru, povukla pre mesec dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari