BNV: Projekat rekonstrukcije kule Džephane nije autentičan 1

Projekat rekonstrukcije kule Džephane, na severnom bedemu Novopazarske tvrđave, bio je tema okruglog stola “Taštita kulturno – istorijskog nasleđa, osvrt na kulu Džephanu”, koji je organizovalo Bošnjačko nacionalno veće (BNV).

Stručnjaci iz domaćih I regionalnih institucija razgovarali su o projektu rekonstrukcije, koji je uradio Republički zavod za zaštitu spomenika culture iz Beograda.

Konstantovano je da projekat potpuno menja izgled ovog kulturno – istorijskog spomenika od izuzetnog značaja, jer “odstupa od autentičnosti i menja njegovu sliku” i da prilikom njegove izrade nisu ispoštovane procedure po Zakonu o nacionalnim savetima nacionalnih manjina i ostalim domaćim i međunarodnim propisima.

Predsednica BNV, Misala Pramenković, ocenila je da “da kulturna baština i kulturno nasleđe predstavljaju izuzetno važan segment identiteta jednog naroda i mora da mu se posveti pažnja”.

Naglasila je da, na ovom okruglom stolu, treba da budu definisane smernice i dalji koraci kako bi uz Kulu motrilju i kula Džephana, postala simbol grada.

Kada je, pre petnaestak dana, ozvaničen početak radova na rekonstrukciji i predstavljena maketa rekonstruisane kule, na društvenim mrežama pojavili su se komentari da je “rekonstrukcija neprihvatljiva zbog mnogo stakla i metala”.

Projektantkinja Jovana Šušnjarević je tada rekla da je “projektom prvo predviđena sanacija ogradnog zida, koji je u lošem statičkom stanju. To je prva faza radova, a planirana je i sanacija, restauracija i konzervacija svih ključnih objekata u okviru severne tabije; Baruthana, Zindan i Kula džephana. U narednoj fazi predviđena je rekonstrukcija same Kule i uređenje čitavog prostora”.

Za prvu fazu radova Ministarstvo turizma je izdvojilo 23 miliona dinara, a lokalna samouprava 8 miliona, od toga 4 miliona dinara uloženo je u izradu neophodne dokumentacije.

Ostaci kule Džephane, objekta za čuvanje municije, Barutane, zgrade za čuvanje Baruta i Zindana (zatvora), obeležili su zaštitne arheološke radove na severnom bedemu Novopazarske tvrđave, u jesen 2019.godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari