Aritmije, anemija, muka, povraćanje: Ozbiljna neželjena dejstva vitamina i minerala koje svakodnevno pijemo 1Foto: Wavebreak Media LTD / Wavebreak / Profimedia

Vitamini D i C i mineral cink, koji spadaju u suplemente i kupuju se u apotekama bez recepta, nisu čarobne pilule jer imaju i neželjena dejstva, kaže za Danas Radan Stojanović, klinički farmakolog na Katedri za farmakologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Kako dodaje, ljudi suplemente i dijetetiku piju prvenstevno zbog podizanja imuniteta, ali i kada dobiju razne infekcije, misleći da ti prozvodi mogu da skrate broj dana njihovog trajanja, na primer, prehlade i gripa.

Takođe, dodaje, mnogi su skloni da veruju da ako nešto slobodno kupe u apoteci, bez lekarskog recepta, onda ne može da bude škodljivo i nema neželjene efekte.

Kada je reč o podizanju i očuvanju imuniteta, kako Stojanović kaže, to već svi znaju, ali kao da su zaboravili, neophodni su izbalansirana ishrana, odmor, dovoljno sati sna i umerena fizička aktivnost kao što je to polustana šetnja tokom dana.

Ozbiljne posledice vitamina

Neželjena dejstva samog prekoračenja doza su, na primer, za vitamin C nastanak kamena u bubregu, za vitamin D hiperkalcemija ili višak kalcijuma u telu, ukoliko se dugo uzima i u viskom dozama.

Aritmije, anemija, muka, povraćanje: Ozbiljna neželjena dejstva vitamina i minerala koje svakodnevno pijemo 2
Kombinacija hrane i lekova, foto: Michaela Jílková / Česká ilustrační fotografie / Profimedia

„Hiperkalcemija može da izazove srčane aritmije, gubitak apetita i kamen u bubregu. Neželjena dejstva cinka su mučnina, povraćanje, i promena čula ukusa. Istovremeno, ukoliko se taj mineral dugo koristi u viskom dozama ili se one prekoračuju, tada može da izazove anemiju i smanjenje broja leukocita“, upozorava on za Danas.

Sa druge strane, kako navodi Stojanović, vitamini i minerali mogu da stupe u interakciju sa propisanom terapijom, na primer, za neke hronične bolesti.

„Čest primer je da ukoliko neko pije vitamin D zajedno sa lekovima za izbacivanje viška tečnosti iz organizma, tada može da dođe do većeg nivoa kalcijuma u telu. Cink i pojedini antibiotici ne mogu zajedno. Jer taj mineral ometa resorpciju antibiotika i smanjuje njihovu efikasnost, što može imati velike posledice, ukoliko je antibiotik propisan za lečenje neke teške bakterijske infekcije“, objašnjava on.

Vitamini imaju važnu ulogu, ali…

Ipak, kako Stojanvić dodaje, suplementi imaju svoju važnu ulogu, ali u konkretnim slučajevima i to posle rezultata analiza.

„Ukoliko se osobama dokaže manjak vitamina ili minerala u krvi onda je opravdana njihova upotreba“, naveo je on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari