Armin, lični fitnes trener novopazarske dece sa smetnjama u razvoju: Svaki trening je dodatni izazov 1Foto: N. Kočović

Bivši karate šampion Srbije, doktorand Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Armin Zećirović već nekoliko godina posvećuje dobar deo svog vremena i znanja deci sa smetnjama u razvoju, omogućavajući im da se bave sportom, ali i specijalizovanim vežbanjem unaprede kvalitet života.

Na taj korak ovaj dvadesetosmogodišnji Novopazarac odlučio se nakon završetka master studija i usavršavanja u Londonu kada je sa sestrom i bratom počeo da radi sa profesionalnim sportistima i rekreativcima sprovodeći, kako kaže, svoj koncept rada “FAT” (Fitnes akademije transformacije).

“Organizovao sam javni trening na otvorenom na koji sam pozvao i decu sa smetnjama u razvoju kako bi uvideli i osetili benefite vežbanja u prirodi i podigao svest o fizičkoj aktivnosti i zdravom stilu života, kao i unapređenju kvaliteta života zajednice fizičkim vežbanjem i inkluzijom”, počinje priču Armin za Danas.

Nakon toga, dobio je dva specifična klijenta, decu sa smetnjama u razvoju što je za njega, ističe, bilo nešto nešto potpuno novo jer tokom studija nije dobio previše informacija o radu sa njima, pogotovo ne u praktičnom smislu. Zato se i dodatno usavršavao, stekao je savremena teorijska, naučna i praktična znanja sa rad sa takvom decom.

Armin, lični fitnes trener novopazarske dece sa smetnjama u razvoju: Svaki trening je dodatni izazov 2
Foto: N. Kočović

“Kroz moje programe treninga prošlo je preko 100 dece sa smetnjama u razvoju iz Novog Pazara i okoline, mnoga od njih i dalje dolaze. Imao sam priliku da radim sa decom tipičnog i atipičnog karaktera, sa cerebralnom paralizom, spina bifidom (rascep kičmenog stuba), sa Daunovim sindromom ili autizmom”, kaže Zećirović.

Kao što ne postoji univerzalan program vežbanja za sve sportiste ili rekreativce, tako ne postoji ni jedan tip vežbanja za decu sa smetnjama u razvoju. Zbog toga Armin za svako dete sprema poseban program.

“Programi rada bazirani su na pokretima i razvijaju sposobnosti koje omogućavaju izvršavanje dnevnih zadataka za koje je potrebna snaga, izdržljivost, fleksibilnost i stabilnost. Treninzi izgledaju tako da na njima razvijamo motoričke sposobnosti i pomažemo im u unapređenju sklada u senzopsihomotornom razvoju prateći njihov biološki, motorički, emocionalni, intelektualni i socijalni razvoj”, objašnjava Armin.

Svaki trening smatra dodatnim izazovom, iskustvom i novim saznanjem, a kada vidi da deca jedva čekaju da dođu na trening ili da napreduju čini ga “bogatijim” i svesnim da je učinio dobro delo.

“Pre neki dan mi je majka dečaka rođenog sa spina bifidom, sa kojim radim duže od godinu dana, rekla da su mu ‘proradili’ nervi na stopalima, da je stabilniji dok hoda, da se samostalno oblači, jede i da su mu unapređena snaga i poboljšana motorika. Ranije nije mogao da drži olovku, a sad samostalno piše. To je neverovatan napredak”, sa ponosom i zadovoljstvom govori Armin.

Dodaje da je to samo jedna od reakcija roditelja koji u sve većem broju ukazuju poverenje njemu, sestri i bratu što ih obavezuje da još vrednije rade na unapređenju trenažnih procesa u radu sa decom sa smetnjama u razvoju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari