Predsednik Sirije Bašar al Asad saopštio je posle razgovora sa šefom turske diplomatije Ahmetom Davutogluom da neće odustati od gonjenja „terorističkih grupa“ u toj državi. S

 druge strane Davutoglu je apelovao na režim u Damasku da okonča vojne operacije protiv demonstranata. U obraćanju novinarima po povratku u Ankaru, on je opisao metode koje koriste sirijske snage bezbednosti kao „neprihvatljive“ i naglasio da je potrebno preduzeti akcije u cilju okončanja krvoprolića.

Prema Davutogluovim rečima, na sastanku sa Asadom bilo je reči o mogućim načinima za sprečavanje sukoba pripadnika vojske i građana, kao i tenzija poput onih koje se izbile u gradu Hami, u centralnom delu Sirije. „U narednim danima videćemo da li su ispunjena naša očekivanja. Nadamo se da će biti uspostavljen unutrašnji mir i da će biti sprovedene reforme“, izjavio je ministar inostranih poslova Turske.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama uskoro će pozvati Asada da podnese ostavku, piše Dejli telegraf pozivajući se na izvore iz Vašingtona, a Si-En-En navodi da će takvo saopštenje biti praćeno novim sankcijama SAD uperenim protiv pojedinaca u Vladi u Damasku i finansijera vlasti. Neimenovani zvaničnik Obamine administracije nije želeo da komentariše te tvrdnje, ali je izjavio za Dejli telegraf da je Vašington ranije istakao da bi Sirija bila bolje mesto bez Asada, kao i da vlada uverenje da će njegov režim „postati stvar prošlosti“.

Saudijska Arabija, Bahrein i Kuvajt su nedavno povukli svoje ambasadore iz Damaska i zatražili hitan prekid obustave vojne sile protiv civila. Prestonicu Sirije ove sedmice posetiće izaslanici iz Indije, Brazila i Južne Afrike, koji će, takođe, preneti istu poruku Asadovom režimu. Britanski analitičari podsećaju da je sirijski lider do sada nije odgovarao na takve apele međunarodne zajednice, budući da je tokom protekle sedmice u ofanzivi na centre narodne pobune stradalo više od 300 civila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari