Vlada Sirije najavila je da će se osvetiti za smrt 120 pripadnika policije i snaga bezbednosti koji su stradali u napadima oružanih bandi u gradu Džisr al Šuguru na severozapadu zemlje. „Delovaćemo snažno i odlučno u skladu sa zakonom i nikada nećemo ostati nemi na oružane napade kojima se narušava sigurnost države“, navodi se u saopštenju ministra unutrašnjih poslova Ibrahima Šara.


Ubijeni pripadnici vojske i policije su učestvovali u operacijama u Džisr al Šuguru pokrenutih u cilju okončanja dvanaestonedeljnih protesta protiv predsednika države Bašara al Asada, javila je Sana, sirijska državna agencija. S druge strane, zapadni analitičari ocenjuju da se ne može dokazati verodostojnost takvih tvrdnji budući da Asadov režim kontroliše medije i optužuje naoružane bande i ekstremiste za eskalaciju nasilja. Ilustracije radi, list Gardijan piše da se na amaterskim video-snimcima vide pripadnici snaga bezbednosti kako pucaju u mirne demonstrante.

Borci za ljudska prava ne isključuju mogućnost da su pripadnici snaga bezbednosti uistinu stradali, ali smatraju da su sirijski zvaničnici izmislili priču o naoružanim bandama kako bi opravdali nasilne pokušaje gušenja demonstracija. Oni naglašavaju da takve grupe nikada nisu tumarale Sirijom pre „arapskog proleća“. „Ne možemo da znamo ko je ubio pripadnike snaga bezbednosti jer nam nije dozvoljeno da sami vidimo“, izjavio je za Gardijan aktivista organizacije Hjuman rajts voč Rami Abdul Raman, koji tvrdi da je najmanje 27 civila ubijeno u Džisr al Šuguru proteklog vikenda. Organizacije za borbu za ljudska prava takođe navode da je najmanje 1.200 civila stradalo od početka protesta protiv Asadovog režima.

Francuski ministar spoljnih poslova Alen Žipe izjavio je da je sirijski predsednik izgubio legitimitet da vlada svojom zemljom. Žipe, koji se nalazi u poseti SAD, predstavio je strategiju svoje zemlje čiji je cilj da se u Savetu bezbednosti UN, uprkos protivljenju Rusije, usvoji rezolucija kojom bi se Sirija osudila zbog ubijanja i mučenja mirnih demonstranata, izvestila je Beta. On je ocenio da će Rusija verovatno staviti veto na takvu rezoluciju, ali je izrazio uverenje da bi snažna podrška ostalih članica Saveta bezbednosti mogla da ubedi Moskvu da promeni stav.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari