Detalji „mape puta“ za sprovođenje reformi u Siriji obelodanjeni su kada je u javnost procurio nacrt dokumenta u kojem se, između ostalog navodi da će šef države Bašar al Asad ostati na vlasti uprkos narodnoj pobuni koja traje gotovo četiri meseca. Izvori iz sirijske opozicije tvrde da američki zvaničnici diskretno podstiču Asadove protivnike da započnu pregovore sa predstavnicima režima u Damasku o predloženim merama, ali takvi navodi nisu potvrđeni, piše Gardijan.


„Mapa puta“ predviđa da će predsednik Sirije nadgledati proces nazvan „bezbedna i mirna tranzicija u građansku demokratiju“, što se, između ostalog odnosi, na uspostavljanje snažnije kontrole nad snagama bezbednosti, raspuštanje takozvanih „šabiha“ bandi optuženih za nasilje, usvajanje zakona o organizovanju mirnih demonstracija, davanje slobode medijima, te imenovanje prelazne Narodne skupštine. U dokumentu se, takođe, nudi „jasno i iskreno izvinjenje“ sirijskom narodu u ime organizacija i pojedinaca koje nisu omogućile održavanje mirnih protesta, kao i novčana nadoknada porodicama žrtava. Prema navodima opozicije, najmanje 1.400 građana stradalo je od sredine marta, dok Vlada u Damasku tvrdi da je prilikom demonstracija ubijeno gotovo 500 pripadnika snaga bezbednosti.

Značajan segment dokumenta odnosi se na rad vladajuće stranke, između ostalog, predviđeno je da Asadova partija i dalje ima trećinu poslaničkih mesta u prelaznoj Narodnoj skupštini, dok će preostale poslanike imenovati predsednik države uz konsultaciju sa predstavnicima opozicije. S obzirom na to da je sirijski lider u nedavnom obraćanju naciji pomenuo neke od mera navedenih u „mapi puta“, inostrani analitičari smatraju da je pokazao spremnost da postupa u skladu sa predlozima. Dokument su potpisali Luaj Husein i Man Abdelsalam, istaknuti sekularni intelektualci u grupi Komitet za nacionalnu akciju.

Apel Hilari Klinton

Američka državna sekretarka Hilari Klinton upozorila je Asada i njegove saradnike da im ističe vreme za sprovođenje reformi, navodi Bi-Bi-Si. Prema njenim rečima, sirijski lider suočiće se sa još većim otporom ukoliko u državi ne bude uveden demokratski poredak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari