Sirijska vlada usvojila je nacrt zakona prema kojem je dozvoljeno osnivanje političkih partija pored vladajuće Baat partije, preneli su državni mediji. Baat je vladajuća stranka u Siriji gotovo pedeset godina. Zakonom je, međutim, zabranjeno osnivanje partija na osnovu verskog, plemenskog ili regionalnog opredeljenja.

Uspostavljanje višepartijskog sistema ključni je zahtev antivladinih demonstranata koji od marta izlaze na ulice širom zemlje i zahtevaju reforme. Baat partija je zabranila opozicione grupe nakon vojnog udara 1963. pomoću kojeg je ona i došla na vlast. Prema Ustavu, Baat „vodi društvo i državu“.

– Vlada je usvojila nacrt zakona u vezi s političkim partijama u Siriji kao deo programa reformi čiji je cilj obogaćivanje političkog života, stvaranje nove dinamike i omogućavanje promene u okviru političke moći“, saopštila je zvanična novinska agencija Sana. Političke partije moraju da budu dosledne „demokratskim principima“, dodala je agencija.

Tokom četiri meseca protesta protiv predsednika Bašara al Asada ubijeno je 1.400 civila i 350 pripadnika snaga bezbednosti, saopštile su organizaciju za borbu za ljudska prava. U petak je više desetina hiljada Sirijaca ponovo izašlo na ulice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari