Sastanak o nacionalnom dijalogu u organizaciji sirijskog režima počeo je juče u Damasku, ali na njemu nema predstavnika opozicije, koja odbija saradnju dok vlasti na obustave represiju nad demonstrantima.


Opozicija je saopštila da će bojkotovati skup i zahteva pre bilo kakvog dijaloga „povlačenje sirijskih snaga iz gradova, oslobađanje političkih zatvorenika i istragu o zločinima počinjenim nad demonstrantima“. Skup kojem je prisustvovao i potpredsednik zemlje Faruk al Šareh, počeo je minutom ćutanja u znak sećanja na „žrtve“, a zatim je intonirana državna himna. Šareh je učesnicima rekao da je cilj tog skupa pokretanje velikog nacionalnog dijaloga.

– Održaćemo opšti nacionalni sastanak na kojem ćemo najaviti tranziciju Sirije ka višepartijskom, demokratskom sistemu, u kome će svi biti jednaki i u kome svi će učestvovati u stvaranju budućnosti zemlje – kazao je Šareh. Kako je najavljeno, učesnici dvodnevnog skupa raspravljaju o političkim reformama, pre svega o izmenama Ustava.

Pobuna protiv režima i predsednika Bašara al-Asada počela je 15. marta, a u sukobima sa snagama bezbednosti, prema podacima NVO, poginulo je do sada 1.300 civila.

Protesti Vašingtonu i Parizu

Ministarstvo spoljnih poslova Sirije uputilo je juče protest ambasadorima SAD i Francuske u toj zemlji Robertu Fordu i Eriku Ševalijeu zbog njihove neodobrene posete Hami, najjačem uporištu opozicije. „Ministarstvo je pozvalo američkog i francuskog ambasadora i prenelo im oštru osudu njihove posete Hami bez odobrenja vlasti… Jer to predstavlja otvoreno mešanje u unutrašnje stvari Sirije“, prenela je državna agencija Sana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari