Nakon što je u petak na sastanku u Briselu postignut sporazum o produžetku programa finansijske pomoći za Grčku za još četiri meseca, Atina je do juče imala rok za predaju liste mera reformi inostranim poveriocima, od kojih se očekuje da za njih daju zeleno svetlo. Analitičari ocenjuju da ukoliko dogovor o reformama ne bude postignut, postoji opasnost da Grčka izađe iz evrozone. Državni ministar Grčke Nikos Papas je rekao da lista uključuje mere za sprečavanje utaje poreza i unapređenje javnih službi. Kako je u nedelju izjavio za grčke medije, reforme će grčku ekonomiju „probuditi iz anestezije“.

Grčki premijer Aleksis Cipras je rekao u televizijskom obraćanju da je njegova vlada „dobila bitku, ali ne i rat“. Prema njegovim rečima, postizanje sporazuma je „važan pregovarački proces“. On je, međutim, upozorio da predstoji „dug i težak put“.

Nemački list Bild piše, pozivajući se na neimenovane izvore, da je cilj Grčke da povrati 7,3 milijardi evra merama koje će sprečiti utaju poreza. Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer je rekao za Bild, prenele su agencije, da je sporazum o produžetku roka, koji je postignut u petak sa evropskim ministrima finansija dao regionu „prostor da diše i ništa više“. „Sada je sve na Atini“, rekao je Štajnmajer.

Atina šalje u Brisel listu reformi koje je rada da sprovede u zamenu za produžetak roka za isplatu duga. Očekuje se da pozajmljivači danas za to daju zeleno svetlo. Ukoliko dođe do neslaganja, sporazum bi mogao da propadne. Ako bude bilo potrebno da se unesu ispravke u sporazum, Grčka će to moći da učini do aprila.

Grčka vlada kaže da je cilj predloženih reformi rešavanje pitanja utaje poreza, a prava istina jeste da će morati da ispunjava veliki broj zahteva za mere štednje koji su predstavljeni prilikom dodele prvog paketa pomoći. U okviru tadašnjeg sporazuma je dogovoreno i da Grčka unilateralno ne preduzima nikakve korake i ugrozi finansijsku stabilnost. Iako će ona i dalje nastojati da vrati otpuštene državne službenike na posao i da poveća potrošnju, kažu analitičari, na kraju će poslednju reč imati pozajmljivači.

Grčka navodno teži da sakupi 2,5 milijardi evra od imovine bogatih Grka, 2,6 milijardi od poreskih dužnika i 2,3 milijardi evra od sprečavanja šverca duvana i benzina. Grčki ministar finansija Janis Varufakis je rekao da je „sporazum mrtav“ ukoliko ne bude postignut dogovor o listi reformi. Njegov nemački kolega Volfgang Šojble je u petak naglasio da nova pomoć neće biti dodeljena Grčkoj sve dok ne budu ispunjeni uslovi sporazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari