Izjava direktora Javnog preduzeća Putevi Srbije Branka Jocića da bi naredne godine trebalo da se završi izgradnja puta koji će „znatno približiti opštine Zaječar i Bor“, izrečena je ove sedmice – tri godine pošto su u predizbornoj kampanji to isto obećali predstavnici Nove Srbije, čiji je Jocić potpredsednik.

Izjava direktora Javnog preduzeća Putevi Srbije Branka Jocića da bi naredne godine trebalo da se završi izgradnja puta koji će „znatno približiti opštine Zaječar i Bor“, izrečena je ove sedmice – tri godine pošto su u predizbornoj kampanji to isto obećali predstavnici Nove Srbije, čiji je Jocić potpredsednik. Jocić kaže da će iduće godine u rekonstrukciju puteva u Timočkoj Krajini biti uloženo „mnogo više novca nego dosad“ i da očekuje da se, posle rešenja imovinsko-pravnih problema, probije trasa i završi put Bor – Zaječar, dug dvadesetak kilometara. – Lično mislim da treba slomiti birokratske prepreke za finansiranje projekata koji su od nacionalnog značaja – rekao je Jocić u Zaječaru prilikom otvaranja kancelarije JP Putevi Srbije u tom gradu.
Izgradnja novog puta znatno bi osnažila privredu regiona, jer bi se razdaljina između dva grada skratila za 18 kilometara. Stanovnici Bora i Zaječara, međutim, kažu da je put, koji prolazi pored banje Nikoličevo, poslednjih sedam godina služio isključivo za potrebe političkog marketinga. Do sada je njegova izgradnja, svečano i uz puna stranačka obeležja, otvarana najmanje pet puta, a grafit u Boru „Autopute, otvori se, Aladin“, svedoči šta meštani misle.
Izgradnja istog puta do sada je služila u predizbornoj kampanji i kandidatima Socijalističke partije Srbije. Presecanjem vrpce u predizbornoj kampanji 2000. godine, radove su najavili tadašnji visoki državni funkcioneri Nikola Šainović i Milutin Mrkonjić. Četiri godine kasnije, tadašnja načelnica Borskog okruga Zorica Đerić-Stojičić (Nova Srbija), ponovo je objavila početak radova, tvrdeći da nije reč o predizbornom triku, već o ozbiljnoj nameri republičkih vlasti da pomogne opštinama Bor i Zaječar. Đerićeva, koja je u septembru 2004. godine bila kandidat za predsednika opštine Bor, rekla je tada da su ugovor o izgradnji puta M4 preko Nikoličeva, potpisali predstavnici Preduzeća za puteve Zaječar i Republičke direkcije za puteve, na čijem je čelu tada bio – Branko Jocić. Tada je navela da će jesen biti iskorišćena za zemljane radove, da će zimski period poslužiti rešavanju imovinskih odnosa sa vlasnicima parcela na trasi puta, a da asfaltiranje počinje na proleće 2005. godine.
Krajem maja 2005, tadašnji republički ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić najavio je da „upravo danas“ počinju radovi kako bi se „konačno završila izgradnja puta Bor – Zaječar“. Put će biti gotov za godinu dana, rekao je Ilić. Odnosno, godinu i po dana pre nego što je njegov partijski kolega ponovo najavio otvaranje „istorijskog“ puta.
Saša Trifunović,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari