Azdejković: Vlada Republike Srbije ćuti o Zakonu o istopolnim zajednicama 1foto: Shutterstock/Zakharova_Elena

 

Inicijativa Nezavisni Beograd Prajd podnela je 22. juna 2023. godine zahtev Vladi Republike Srbije na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja u kome se traže informacije vezane za Nacrt zakon o istopolnim zajednicama, navodi Predrag Azdejković ispred inicijative.

Kako navodi, u zahtevu piše da se rad na Nacrtu zakona o istopolnim zajednicama završio 2021. godine od strane Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i da je poslat Vladi Republike Srbije na usvajanje.

„Od tog trenutka nemamo nikakvu informaciju o statusu nacrta, te se ovim putem traži kopija dokumenta koji sadrži informaciju da li je Vlada Republike Srbije raspravljala o ovom nacrtu i koje odluke su donete kada je taj nacrt u pitanju“, ističe Azdejković.

On podseća da je prošlo skoro dva meseca, a Vlada Republike Srbije nije odgovorila na ovaj zahtev, čime je prekršila član 16 Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, zbog čega je danas podneta žalba Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

„Izuzetno smo razočarani postupanjem Vlade Republike Srbije prema LGBT populaciji u Srbiji, od prošlogodišnje zabrane EvroPrajda i policijskog sprovođenja učesnika kao da su zarobljenici do koncerta, pa sve do ignorisanja potreba istopolnih parova u Srbiji, kojima bi ovaj zakon rešio životne probleme sa kojima se svakodnevno susreću! Sramotno je gledati kako istopolni parovi odlaze u susedne države da sklope svoja partnerstva, jer ih njihova država ignoriše i zapostavlja“, navodi se u pisanom obraćanju, te da su očekivali mnogo više od premijerke Ane Brnabić, kao i da su izuzetno razočarani „njenim ignorisanjem LGBT populacije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari