Bakić: Srbija je pod ekonomskom okupacijom kineskih kapitalista (VIDEO) 1Tribina Građanskog preokreta Foto: Građanski preokret

Kina ima najveći višak kapitala na svetu i program osvajanja evropskog tržišta, a Srbija i Mađarska su joj dve strateške zemlje za ostvarenje tog cilja i ulazak u srž evropskog kontinenta, izjavio je sociolog Jovo Bakić na tribini Građanskog preokreta posvećenoj političkom uticaju kineksih investicija u Srbiji.

On je istakao da smatra da je Srbija pod kolonizacijom i ekonomskom okupacijom, a da će Linglong Srbiji naneti veliku štetu, rekao je Bakić, jer Kinezi, poput drugih kapitalista, nisu došli da nam nešto donesu, nego da od nas uzmu.

„To je ekspanzionistički imerijalizam, bez obzira što se ta država skriva iza navodnog socijalizma. Autoritarni vlastodržac Aleksandar Vučić je samo jednu lekciju naučio iz sudbine Slobodana Miloševića, a to je da ne treba da se suprotstavlja velikima i da mu je za opstanak na vlasti neophodno da im predaje resurse“, ocenio je Bakić.

On je naveo da je kineska radna snaga vođena konfučijanskom etikom i navikla je da bude poslušna do mere iživljavanja poslodavaca nad njima. Kako kaže, i deo stanovništva Srbije je spreman da uđe takve aranžmane ekploatacije.

„Ako zbog toga psujemo „u svoja četiri zida“ nismo ništa uradili, ključno je da se povežemo sa svima drugima koji su kivni i da se organizovano i sistematski bunimo“, poručio je Bakić.

Sociolog Nemanja Zvijer upozorio je da je na teritorijama kineskih postrojenja u Srbiji naša država suspendovana, propisi se ne primenjuju, to su teritorije koje su pod okupaciojm, samo što ona nije vojna, nego ekonomska.

Dolazak prljave gumarske industrije iz Kine, iz industrijski najzagađenije zemlje na svetu, i to na naše „hranilište“, na zemljište najviše poljoprivredne kategorije, za mene je na granici zdravorazumskog poimanja. Da postoje institicije, ne bi bilo Linglonga. Država se, jednostavno rečeno, okrenula protiv svojih građana“, naveo je Nemanja Zvijer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari