Banatski ratari traktorima blokirali Gradsku kuću u Zrenjaninu 1Foto: M.P./Danas

Banatski ratari, u znak podrške kolegama širom Srbije ali i zbog strašne suše koja je pogodila njihov kraj, blokirali su oko 10 časova ulaz u Gradsku kuću u Zrenjaninu.

Kako su objasnili za Danas, od gradonačelnika Zrenjanina traže da se proglasi elementarna nepogoda.

„Ovde smo sa jednim zahtevom koji upućujemo Skupštini grada Zrenjanina. Tražimo da uradi ono što je u njenoj nadležnosti, a to je otpis poreza na poljoprivredno zemljište na period od godinu dana. Prihoda iz kojih bismo mi tu obavezu platili nema, suša je sve uništila. Srednji Banat i Zrenjanin su stradali usled nezapamćene suše. Naši usevi su jednostavno takvi da nema roda, a onda nema ni prihod“, objasnio je zrenjaninski poljoprivrednik Slavko Vukov.

Poljoprivrednik Dalibor Paskulov iz Botoša je istakao da ovdašnji ratari traže da se na teritoriji grada Zrenjanina proglasi elementarna nepogoda od suše, što bi automatski smanjilo porez na imovinu i ostala davanja poljoprivrednika.

„Razmere suše u Banatu su najekstremnije, pogotovo u srednjem Banatu. Atari izgledaju tragično. Dugo se bavim poljoprivredom i ovako još nije bilo. Verujte da ima potesa u ataru Botoša gde nema klipa kukuruza“, kazao je Dalibor Paskulov.

Poljoprivrednici iz Zrenjanina i okolnih sela, Botoša, Stajićeva, Perleza, Aradca podržavaju Inicijativu za opstanak poljoprivrednika, koji imaju jasno deklarisane zahteve, predate Vladi Srbije.

„Pitanje nafte se odlaže već godinama i mora jednom konačno da se reši, jer nas opterećuje u velikoj meri. Kada smo pre nekoliko meseci mi organizovali proteste, tražili smo i veće subvencije, odnosno podršku države. Onog momenta kada je doneta odluka o zabrani izvoza osnovnih poljoprivrednih proizvoda, a to su pšenica, kukuruz i suncokret, tog trenutka smo mi skrajnuti i oštećeni, jer je tržište destabilizovano. To što se nama danas nudi za sunocokret je uticaj te nespretne i nepotrebne odluke o zabrani izvoza. Ako išta nije imalo smisla zabraniti, onda je to baš ulje, zato što Srbija ne potroši ni trećinu onoga što se proizvede“, rekao je Slavko Vukov.

Kako je naveo, pravi potez koji bi povukla država bila bi jednokratna pomoć za mala i srednja gazdinstva.

„Da je proletos bio normalniji iznos pomoći, muka bi sada bila manja, jer bismo taj novac mogli da uložimo u proizvodnju koja je sada propala usled suše. Ne krivimo mi nikoga, ni ministarstvo, ni Vladu. Jednostavno suša je Božija volja i to je jače od nas. Ali, tražimo pomoć države, jer nam je neophodna“, stav je Dalibora Paskulova.

Do 12 časova sa poljoprivrednicima, sem novinara i prolaznika, niko od gradske vlasti nije razgovarao.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari