Revanš meč polufinala Kupa kralja Španije potvrdio je ono o čemu se govori u javnosti već punih godinu dana, da je Žoze Murinjo pronašao recept za „vanzemaljsku“ igru Barselone. Katalonci možda imaju ubedljivu prednost na tabeli, ali ne zato što su igrački i taktički dominirali nad Realom, već zato što je „kraljevski klub“ kiksirao protiv drugih ekipa. Doduše, Portugalac nije odmah našao dobitnu kombinaciju za sistem koji se u Barseloni neguje već decenijama, ali se u poslednjih 12 meseci može reći da Real dominira.


Madriđani su čuvenoj pas igri Barselone doskočili trčanjem, odličnim pokrivanjem terena i kreatora igre Mesija, Ćavija i Inijeste, koji se skoro nisu ni videli pored momaka u belim dresovima. Ako se tome dodaju i pametni faulovi u začetku akcija, te dominacija u skoku, jasno je da su Katalonci bili u podređenom položaju. Ono što je Murinjo doneo na Santjago Bernabeu je i mirnoća kada gube, što se najbolje videlo u prvom meču polufinala Kupa, a što recimo Barselona nije imala u utorak uveče.

Razlog loših partija Barselone, osim u razotkrivenoj taktici, leži i u činjenici da Katalonci praktično igraju bez trenera. Pep Gvardiola ih je navikao da izvlači „keca iz rukava“, on je otišao, a naslednik Tito Viljanova već duže nije sa timom zbog lečenja od raka. Njega je odmenio Žordi Roura, koji poznaje Barselonin sistem, ali očigledno nema to umeće koje je potrebno da se stil prilagodi protivniku, odnosno da odstupi od ranije utvrđenog plana koji je razotkriven.

– Real je izgledao bolje od Barselone. Ekipa je defanzivno delovala briljantno, dobili smo ih taktički. Kristijano Ronaldo je bio ključan čovek, on potvrđuje koliko je važan za klub, a protiv Barselone se dokazao i u ranijim mečevima – istakao je povređeni golman Reala Iker Kasiljas, kojeg je Murinjo poslao na konferenciju da analizira meč sa strane, ali i verovatno da pokaže da između Španca i gola ne stoji sukob sa trenerom već samo povreda.

Da je stvarno nosilac tima Ronaldo je potvrdio u mnogo navrata, ali je na Nou Kampu još jednom dokazao da zna sa Kataloncima, kojima je zatresao mrežu 12 puta u poslednjih 15 mečeva, odnosno čak četiri u poslednja tri odmeravanja snaga.

– Utakmicu smo shvatili veoma ozbiljno, odigrali je sa pravim stavom i dali Barseloni tri gola što je veoma teško. U poslednje vreme sa Barsom bolje igramo u gostima nego na našem stadionu. Možda je tako i bolje, jer igrati sa njima je uvek veliki motiv – naveo je Kristijano Ronaldo.

Milan po istom ključu

Da lek za Barseloninu igru kratkih i preciznih pasova nije pronašao samo Real već i klubovi mimo Španije potvrdio je Milan u prvom meču osmine finala Lige šampiona. „Rosoneri“ su slavili sa 2:0, ali i pokazali da se dobrom defanzivom, trčanjem i pametnim faulovima Kataloncima mogu suprotstaviti svi klubovi koji imaju solidne igrače, veliku disciplinu, kondiciju i špiceve koji će realizovati ono malo šansi što naprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari