Batut: U slučaju pojave temperature, kijavice, kašlja ili otežanog disanja izbegavati kontakt sa drugim ljudima 1Foto: N1

Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ upozorio je osobe koje su boravile u rizičnim područjima za korona virus da po povratku u Srbiju u narednih 14 dana smanje kontakte sa drugim osobama na radnom mestu ili na javnim mestima.

U poslednjem izveštaju Instituta, osobama koje su stigle iz rizičnih područja savetovano je da u slučaju pojave temperature, kijavice, kašlja ili otežanog disanja odmah stave masku i pojačaju higijenu ruku, izbegavaju kontakst sa drugim ljudima.

Preporučeno je da se u slučaju pojave tih simptoma jave na broj 064 8945 235 koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja, gde će im epidemiolog dati uputstva o daljem postupku.

Rizična podračja su Kina, posebo grad Vuhan, Južna Koreja, Singapur, Japan, Iran i Italija, naročito severna Italija, kao i kruzer Diamond Preincess.

Na ovom spisku nije Hrvatska, gde je danas zvanično potvrđen i drugi slučaj korona virusa. Građanima Srbije i drugim putnicima koji dolaze iz Kine i drugih ugroženih područja u kojima su mogli biti izloženi infekciji novim korona virusom savetuje se da se drže uputstava koja su sadržana u Zdravstvenom upozorenju, objavljenom na srpskom i engleskom i kineskom jeziku.

Građanima Srbije savetuje se da odlože planirana putovanja u rizična područja, a da ako putuju tamo izbegavaju kontakst sa osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje, izbegavaju masovna okupljanja, preporučuje se pojačana higijena ruku, nošenje maske preko usta i nosa na prostoru masovnih okupljanja.

Od 24. februara u Srbiji se primenjuju korigovani algoritmi za postupanje shodno razvoju epidemiološke situacije u svetu, posebno u Italiji, kao i na osnovu do sada stečenih saznanja o karakteristikama infekcije i uzročnika.

Prema poslednjim informacijama u svetu ima više od 80.000 zaraženih korona virusom, a najviše ih je u kineskoj pokrajini Hubei u gradu Vuhanu, koji je središte epidemije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari