Četiri bebe umrle od velikog kašlja, jedna u teškom stanju u Institutu za majku i dete 1Foto: FoNet/JKP Gradska čistoća

U Institutu za majku i dete dosad su umrle četiri bebe od velikog kašlja, dok je jedno dete u teškom stanju i nalazi se na respiratoru, naveo je dr Vladislav Vukomanović, kardiolog i upravnik pedijatrijske klinike u tom Institutu.

Kako je on upravo rekao u jutarnjem programu RTS, mala deca, odnosno odojčad uzrasta dva, tri ili četiri meseca, mogu da razviju veoma tešku kliničku sliku velikog kašlja.

Četiri bebe umrle od velikog kašlja, jedna u teškom stanju u Institutu za majku i dete 2
Dr Vladislav Vukomanović: Foto: D.D/screenshot

„Ona je na žalost kod nas u Institutu za majku i dete završena kod četiri bolesnika smrtnim ishovom. Jedno dete je trenutno na mehaničkoj ventilaciji, takozvanom respiratoru, što znači da je respiratorno i životno ugroženo. Broj pozitivne dece na pertusis je oko 70. Od toga je hospitalizovano pola bolesnika i ukazuje na eksponencijalni porast dece koja ispoljavaju tešku kliničku sliku ove bolesti“, rekao je Vukomanović.

Podsetimo, lekari upozoravaju da je veliki kašalj je zarazno ob oljenje koje se prenosi kapljičnim putem, a prvi simptomi nastaju sedam do deset dana posle infekcije.

Simptomi su temperatura, curenje nosa i kašalj koji se razvija u napade praćene zacenjivanjem, a koji kod beba mogu izazvati i nedostatak vazduha, pa i smrtni ishod.

Kako je Danas pre dve nedelje pisao, u Beogradu, prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje za taj period, ima 565 prijavljenih obolelih od velikog kašlja, dok su prethodne nedelje bila 492 obolela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari