Bećković: Jedini zahtev da se u emisiji Hit tvit pročita da je ona plagijat 1Foto: BETAPHOTO/UNITED MEDIA/Ivan Dinic/MO

Glavna rasprava po tužbi Olje Bećković, autorke emisije „Utisak nedelje“ protiv TV Pink i koautora emisije „Hit Tvit“ zbog povrede autorskih prava održana je juče pred Višim sudom u Beogradu.

Na jučerašnjoj raspravi svoj iskaz je dala Olja Bećković a saslušani su i tuženi Željko Mitrović i Verica Bradić, koautori emisije. Tužbom je obuhvaćen i urednik informativnog programa TV Pink Goran Gmitrić ali on se nije pojavio pred sudom.

Olja Bećković je pred sudom istakla da je ona jedini i i isključivi autor emisije „Utisak nedelje“ čiju autorsku sadržinu je deponovala u Jugoslovenskoj Autorskoj agenciji davne 1995 godine. On je istakla da su svi bitni elementi emisije „Utisak nedelje“ nedozvoljeno preuzeti od strane TV Pink i koautora emisije „Hit Tvit“.

Autorka „Utiska nedelje“ za list Danas istakla je da joj je veoma važno da se naglasi da ona ne traži prekid emitovanja emisije Pinka već samo da se njena autorska prava priznaju.

– Nijednog trenutka nismo tražili da se emisija zabrani. Jedini zahtev je da se, ukoliko sud presudi u moju korist da je „Hit tvit“ plagijat, ta odluka javno pročita u istoj emisiji, rekla je Bećković.

Bećković: Jedini zahtev da se u emisiji Hit tvit pročita da je ona plagijat 2

Ona je posle ročišta komentarisala i navode odbrane ističući da su oni jedini koji ne vide da se radi o plagijatu.

– Mislim da su Željko Mitrović i Verica Bradić jedini ljudi na svetu koji ne vide da je to plagijat. Nadam se da će im presuda pomoći da razumeju da plagiranje nije dozvoljeno, izjavila je Bećković za televiziju N1.

Vlasnik televizije Pink Željko Mitrović i voditeljka „Hit tvita“ Verica Bradić tvrdili su na sudu da te dve emisije nemaju nikakve sličnosti i da se ne radi o plagijatu.

Mitrović je, kako je naveo reporter N1 koji je pratio suđenje, rekao da Utisak nedelje nije u vlasništvu Olje Bećković, već televizije Studio B.

Komentarišući ove navode, Bećković podseća da je emisija već emitovana na nekoliko televizija uz uvažavanje njenih autorskih prava.

– To je zanimljivo otkriće, gotovo senzacionalno, samo kako se niko ranije nije toga setio. Ako je vlasnik Studio B, kako se nije setio da me tuži. Ili kad sam otišla sa B92. Kada sam tužila Kariće za ‘Masku nedelje’, dobila sam taj spor. Ako nije autorsko pravo, kako sam mogla da odem na B92, pa na Novu S. Neko bi se valjda setio od njih da mi ospori to pravo, rekla je Bećković.

Sledeće ročište zakazano je za 15. novembar kada će biti saslušani veštaci tužilačke i tužene strane i izneti detalji uporedne analize dve emisije.

Advokat Goran Draganić, koji zastupa Bećković, naveo je da očekuje da tada suđenje bude i završeno.

– Očekujem da posle saslušanja veštaka i preostalog koautora emisije „Hit twit“ sudija donese odluku da okonča glavnu raspravu. Naše veštačenje ukazuje da je kvantitativno 89 odsto sadržaja emisije plagirano kao i da su kvalitativno svi segmenti plagirani, naveo je on za list Danas.

Mitrović: Hit tvit je moj autorski koncept

Vlasnik televizije Pink Željko Mitrović nije se odazvao našem pozivu da komentariše jučerašnju raspravu. Kada je podneta tužba protiv njega sredinom godine on je izjavio da je „Hit tvit“ njegov autorski koncept koji se u svemu razlikuje od Utiska jer predstavlja sagledavanje objava na društvenim mrežama. „I ja da sam na Oljinom mestu i da sam poražen sa više od pet puta u broju gledalaca, ne samo da bih tužio sebe, već bi i sam sebe jurio motkom po gradu! Ako Olji fali svežih ideja kako bi izašla iz kamenog doba, neka mi se slobodno javi, ja sam spreman da joj pozitivnim savetima popravim onaj ćumez za dž!“, rekao je Mitrović ranije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari