Begović: U institutima u Srbiji 60 odsto su žene 1Foto: (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC)

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije, Jelena Begović, izjavila je danas da „kao zemlja možemo da budemo ponosni da, za razliku od globalne statistike koja je pokazala da je samo 33 odsto žena u nauci, u Srbiji ta brojka ide i preko 60 odsto“ u institutima.

Begović je u pisanoj izjavi povodom Međunarodnog dana žena i devojaka u nauci, 11. februara, ocenila da je to „pokazatelj da država i društvo u Srbiji pružaju punu podršku ženama da se bave naukom“.

Ona je podsetila da su devojke 55 odsto od 1.200 srednjoškolaca koje je Fond za mlade talente nagradio u januaru.

Po podacima Ministarstva, u naučnoj zajednici i sistemu NITRA je 51 odsto žena i 49 odsto muškaraca, žene su rukovodioci 53,7 odsto projekata u programima Fonda za nauku, naučnice čine 64 odsto projektnih timova, a u devet od ukupno 11 instituta, na mestu direktora su žene.

Predsednica Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost, Maja Gojković izjavila je jutros da u nauci u svetu i dalje nije postignuta rodna ravnopravnost.

Pošto je podsetila da, uopšte uzev, „usled dodatnih opterećenja i neplaćenih kućnih poslova, naučnice objavljuju manje radova, dobijaju manje novca za istraživanje i sporije napreduju u karijeri“, Gojković je u pisanoj izjavi navela da žene u Srbiji u većem procentu završavaju fakultete, a u većini su i među doktorima nauka – 57 odsto. Među zaposlenima u oblasti istraživanja i razvoja, žene su zastupljene sa 51 odsto, a skoro isti taj procenat je među naučnim istraživačima u Srbiji.

„Današnji dan je prilika da istaknemo koliko je važno da omogućimo jednake uslove i za žene u nauci, da im budemo vetar u leđa i doprinesemo da budu vidljive i dobiju priznanja koja zaslužuju. Podrška ženama i devojkama u nauci ima efekte daleko izvan rodne ravnopravnosti“, istakla je Gojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari