Benefiti bratimljenja Novog Pazara ? 1Foto: S. Župljanin

Na poslednjem zasedanju gradskog parlamenta, odbornička većina “overila” je bratimljenje Novog Pazara i grada Šuše iz Azerbejdžana.

Na spisku „pobratima“ i gradova sa kojima su potpisani protokoli o saradnji, to je sedamanaesti grad po redu. I sve se to togađa u poslednje dve decenije.

U januaru ove godine, bratimljenje se dogodilo između ovog i turskog grada Bursa

Pre toga potpisano je bratimljenje sa Jagodinom, Vranjem i Konjom u Turskoj. Odluke o saradnji potpisane su i sa istanbulskim opštinama Pendik, Bajrampaša, Kodžaeli, Bornova i Duzđe i gradom Jalova, i Novim Pazarom u Bugarskoj.

Potpisane sporazume o saradnji, ovaj grad ima sa Somborom, Podgoricom,Sarajevom, Ohridom, Goraždem i sarajevskom opštinom Ilidža.

Većina građana Novog Pazara ne zna, šta grad ima od tolikog bratimljenja i sporazuma o saradnji. Posebno kada nema direktnih investicija i otvaranja novih radnih mesta, iako, među „pobratimima, naročito onima u Turskoj, ima jakih industrijskih centara,

Vidljiv trag bratimljenja sa opštinom Pendik je, istoimena, sportska hala na novopazarskom Rekreacionom centru. Građena je dugo. Utrošeno je mnogo sredstava, od kojiih su napravljene samo zidine, stecište lokalnih probisveta i narkomana.

Opština Pendik je odlučila da finansira završetak objekta. Skoro da je moralo sve da se radi iz početka i uz finansijski nadzor stručnjaka donatora. U znak zahvalnosti, hala je dobila ime Pendik.

Kompletna rekonstrukcija i opremanje Koncertne dvorane, pre skro deceniju i po, bili su preteča bratimljenja sa azerbejdžanskim gradom Šuše. Vlada te zemlje finansirala je radove sa 120 hiljada evra.

Tu se završava svaka konkretna pomoć od bratskih gradova. Sve ostalo su potencijalne donatorske priče o planiranim projektima u Novom Pazaru. Želja da se iskoriste dobri odnosi između dva grada, kako istiuču u lokalnoj samoupravi, za sada, je samo nada.

Izvršni direktor nevladine organizacije Urban-in, Sead Biberović, ocenjuje kao „dobru aktivnost širenje saradnje sa drugim gradovima“, ali da večini, baš, i nije jasno koja je konkretna korist.

-Ne vidim, šta je konkretan benifit od tolikog broja bratskih gradova, a mi građani očekujemo da, na delu, vidimo zašto je to bitno za grad – ističe Biberović.

Početkom godine, iz lokalne samouprave, najavili su pregovore o bratimljenu i sa dva grada u Sloveniji. Posle toga, nove adrese biće gradovi u Zapadnoj Evropi, u kojima živi mnogo ljudi iz ovog kraja.

Novi Pazar je, od pre nekoliko godina i član Unije turskih opština i gradova, čije je sedište u Istanbulu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari