Beograd danas slavi Dan oslobođenja, u školama pročitan Proglas Grada Beograda 1Foto: Stefana Savić

Na današnji dan pre 77 godina naš Beograd oslobođen je posle 1.287 dana fašističke okupacije. Beograd ponosno slavi svoju slobodu. Jutros je u svim beogradskim osnovnim školama deci pročitan Proglas Grada Beograda povodom Dana oslobođenja Beograda, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

– Ponosan sam jer slavimo svoju istoriju i našu antifašističku borbu. Do 2013. godine to je nažalost bilo zabranjeno u našem gradu – istakao je Vesić.

U tekstu proglasa se navodi da su na današnji dan, pre 77 godina, 20. oktobra 1944. godine, herojska partizanska vojska i sovjetska Crvena armija oslobodile naš grad, posle 1.287 dana fašističke okupacije. Beograd je okupiran u aprilu 1941. godine pošto su fašisti surovo bombardovali naš grad, uništili desetine hiljada kuća i zgrada i ubili hiljade ljudi i dece.

Oslobodiocima Beograda komandovao je general-lajtnant i narodni heroj Peko Dapčević. Danas jedan bulevar u našem gradu nosi ime po ovom heroju. Borbe za Beograd bile su toliko krvave da je za samo jednu kuću ili neku od predratnih zgrada ginulo desetine partizanskih i sovjetskih vojnika. A oslobađala se kuća po kuća, ulica po ulica, jer se okupator dugo spremao za opsadu boreći se do poslednjeg čoveka.

Okupator se za Beograd nije borio zato što je voleo našu prestonicu nego zato što je naš grad najveći i najvažniji grad ovog dela Evrope. Fašisti su znali da će, ukoliko izgube Beograd, saveznička vojska osvojiti njihovu prestonicu Berlin.

Hiljade partizanskih i sovjetskih boraca izgubilo je živote tokom devet dana borbi u „Operaciji Beograd”. To su bili mladići i devojke koji su poginuli da bismo mi danas živeli u slobodi. Oni su sahranjeni na Groblju oslobodiocima Beograda, gde ćemo i danas položiti cveće u njihovu čast, poštujući žrtvu koju su podneli, navodi se u proglasu koji je pročitan učenicima.

U centru grada u 11.00 kod hotela Moskva na Terazijama počeće defile pod nazivom „Pobeda slobode“.

U defileu će učestvovati pitomci Vojne akademije sa replikama zastava brigada koje su učestvovale u oslobađanju Beograda 1944. godine, kao i pripadnici Vojske Srbije, ratni veterani, građani i predstavnici SUBNOR-a koji će nositi slike svojih predaka koji su učestvovali u borbama za oslobođenje Beograda od nemačke okupacije.

Od 10.00 do 11.30 za saobraćaj će biti zatvorene Terazije i Kolarčeva ulica pa će trasa trolejbusa 29 biti skraćena do Trga Slavija, dok će vozila sa linija 24, 26, 37 i 44 i minibus E2 iz Francuske ulice i sa Trga Republike ići Makedonskom, Dečanskom, Bulevarom kralja Aleksandra i dalje redovnim trasama.

Povodom Dana oslobođenja Beograda na Trgu Republike će u 14.15 nastupiti hor, solisti i orkestar Beogradske opere dok će delegacije Vlade Srbije i Grada Beograda položiti vence u okviru Spomen-kompleksa groblja oslobodilaca Beograda i kod Spomenika stradalim sovjetskim pilotima na Avali.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari