Novi Sad, Kikinda, Subotica – Oko 30 izgrednika privedeno je u policiju posle preksinoćnih nereda u Novom Sadu, organizovanih u znak protesta zbog proglašenja nezavisnosti Kosova. Tom prilikom u centru grada okupilo se više stotina, uglavnom mladih Novosađana, koji su bes zbog novog statusa Kosova iskalili razbijajući izloge restorana i pekara i paljenjem kontejnera.

Novi Sad, Kikinda, Subotica – Oko 30 izgrednika privedeno je u policiju posle preksinoćnih nereda u Novom Sadu, organizovanih u znak protesta zbog proglašenja nezavisnosti Kosova. Tom prilikom u centru grada okupilo se više stotina, uglavnom mladih Novosađana, koji su bes zbog novog statusa Kosova iskalili razbijajući izloge restorana i pekara i paljenjem kontejnera. Tokom višečasovnih nereda oštećeno je i nekoliko policijskih vozila i povređeno više pripadnika MUP.
Jake policijske snage opremljene za borbu protiv demonstanata sprečile su huligane da priđu Tržnom centru Merkator.
Demonstranti su se okupili oko 17 časova na Trgu slobode, a potom su krenuli gradskim ulicama. Najpre su demolirali restoran Mekdonalds, pekare u Stražilovskoj ulici, Ulici Novosadskog sajma i na Bulevaru oslobođenja u blizini Železničke stanice.
Protestanti su nosili transparente na kojima je pisalo: „Kosovo je Srbija“, „Danas Kosovo – sutra Vojvodina“, a tokom šetnje gradskim ulicama, kada je bio blokiran saobraćaj, uzvikivali su parole „Kosovo je srce Srbije“, „Ubi, zakolji da Šiptar ne postoji“, „Nož, žica, Srebrenica“ i druge, ali im se građani nisu pridružili, iako su ih oni često pozivali da izađu na ulicu.
U centru Kikinde juče ujutru razbijeni su izlozi na četiri lokala, od kojih su tri u vlasništvu Albanaca, potvrdila je policija u tom gradu.
Pretprošle noći razbijena su dva izloga na restoranu Mekdonalds u Subotici, a takođe nepoznata lica iste noći razbila su stakla izloga na nekoliko radnji. Policija je uspela da privede jednu od osoba koja je zatečena u trenutku razbijanja jednog od lokala. Protiv nje, kako kažu u policiji, biće podneta krivična prijava zbog narušavanja javnog reda i mira, a oštećenom vlasniku su ustupljeni podaci okrivljenog kako bi mogao podnetu tužbu, jer se to krivično delo goni po privatnoj tužbi. Subotička policija je u nedelju uveče privela više lica sa kojima su obavljeni informativni razgovori, kako bi se utvrdio identitet onih koji su učestvovali u napadima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.