Bešlin: Vučić govoreći o Starom Sajmištu nastavlja sa morbidnom kampanjom zloupotrebe žrtava   1Foto: D. B.

Istoričar Milivoj Bešlin kritikovao je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog izjave da 78 godina od ukidanja nacističkog logora Staro Sajmište „mi ga oslobadjamo“ i rekao da će taj logor biti oslobodjen tek kada se o njemu u srpskim udžbenicima istorije bude napisala istina o tome kako su režim Milana Nedića i domicilno stanovništvo učestvovali u sprovođenju Holokausta.

„Jedino je istina oslobađajuća, sve drugo su manipulacije. Kada u našim udžbenicima istorije bude vrednovana i upisana uloga Aćimovićevog i Nedićevog kvislinškog aparata, kao i učešće domicilnog stanovništa u sprovodjenju Holokausta u okupiranom Beogradu, tek tada će doći do stvarnog ‘oslobadjanja’ Starog Sajmišta“, rekao je Bešlin agenciji Beta.

Dodao je da je „ogoljena laž“, koja je izrečena na crkveno-političkom skupu, da se Jugoslavija, koja je bila zasnovana na antifašističkom vrednosnom konsenzusu, nije sećala žrtava fašizma.

„To prosto nije istina, naprotiv. Veoma je zabrinjavajuće što se budući spomenik žrtvama fašističkog okupatora u Beogradu pretvara u bestidnu kampanju jednog autoritarnog poretka“, kazao je Bešlin.

Ovo što danas gledamo.smatra on, jeste „neprekinuti niz morbidne političke kampanje“ zasnovane na zloupotrebi žrtava od Srebrenice i Jasenovca do Starog Sajmišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.