Besplatan javni prevoz za građane koji imaju više od 65 godina: Opet pogodnost za najstarije Nišlije pred izbore 1Foto: Direkcija za javni gradski prevoz Niš

Svi građani stariji od 65 godina moći će od 5. maja da besplatno koriste gradski i prigradski prevoz, odlučilo je danas Gradsko veće Niša.

Ovo je druga odluka o pogodnostima u javnom prevozu Niša za najstarije sugrađane u poslednjih pet meseci, a obe su donete pred izbore.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski kazala je da je najnovija odluka doneta jer je Grad „sada finansijski ojačao“.

„Grad Niš je finansijski ojačao tako da smo sada u mogućnosti da umesto građana uslugu prevoza plaćamo iz gradskog budžeta. U odnosu na prošlu godinu trenutno imamo u gradskoj kasi 500 miliona dinara više“, rekla je ona.

Ona je kazala da se ovom odlukom broj stanovnika koji imaju pravo na besplatan prevoz povećava na oko 100.000.

„Do sada su pravo na besplatan prevoz imali stariji od 70 godina, što je oko 37.800 ljudi. Spuštanjem starosne granice na 65 godina taj broj se povećava za još oko 16.800. Zajedno sa osnovcima, srednjoškolcima, ratnim vojnim invalidima i ostalim kategorijama, ukupan broj ljudi koji neće plaćati prevoz je oko 100.000“, rekla je Sotirovski.

Ona je dodala da će kartice za korišćenje prevoza građani koji ostvaruju to pravo moći da podignu posle Uskrsa, a kako se ne bi stvarale gužve Direkcija za javni prevoz će otvoriti više lokacija.

Gradsko veće je, inače, u novembru prošle godine, nepunih mesec dana pred parlamentarne izbore, odlučilo da javni prevoz neće plaćati građani stariji od 70 godina.

Sadašnja odluka Veća, kojom se starosna granica spušta na 65 godina, doneta je pred redovne lokalne izbore čije se raspisivanje očekuje.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari