Besplatna testiranja na HIV i hepatitis C 1Foto: Pixabay/Kropekk_pl

Povodom obeležavanja Evropske nedelje testiranja i Svetskog dana borbe protiv side, koji se obeležava 1. decembra, Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata u Beogradu organizovaće tokom cele nedelje  besplatno, brzo i anonimno testiranje na HIV i hepatitis C.

Ta akcija održaće se zahvaljujući donaciji Studentskog Parlamenta, koji je zajedno sa studentima Beogradskog univerziteta organizovao dobrotvornu akciju Humanijada, i od prikupljenih sredstava donirao Studentskoj poliklinici testove na te viruse.

Do 29 novembra, svakog dana od 8 do 19 sati, zainteresovani će biti u mogućnosti da se besplatno testiraju na HIV i hepatitis C od 8 do 19 sati u prostorijama Centra za prevenciju HIV u Beogradu u Ulici Braće Nedić 28. U subotu, 30. novembra, biće organizovana Noć testiranja u restoranu  „Beogradski market“  (Ulica Žorža Klemensoa br.19,  Beograd) gde će biti osoblje Poliklinike besplatno testirati zainteresovane na HIV i hepatitis C od 19 do 23 časa. U nedelju 1. decembra od podneva pa sve do ponoći u prostorijama Studentske poliklinike u Krunskoj 57. biće omogućeno  besplatno testiranje na HIV i hepatitis C.

Procenjuje se da u svetu trenutno sa HIV-om živi 37,9 miliona ljudi. Svake godine u svetu se dijagnostikuje oko 1,7 miliona novih slučajeva, a procene govore da u Srbiji ima oko 3.000 osoba koje žive sa HIV, podaci su koje navodi Studentska poliklinika.

Od početka praćenja epidemije, broj inficiranih je u stalnom porastu  ali je broj obolelih od AIDS-a i broj smrtnih ishoda u značajnom padu, što je rezultat uspešne antiretrovirusne terapije. Ova terapija, za sada, dovodi do funkcionalnog izlečenja, što znači da virus ne izbacuje u potpunosti iz tkiva zaražene osobe, ali uspeva da suzbije razmnožavanje virusa i smanji broj virusnih čestica u krvi do nemerljivih vrednosti. Drugim rečima, inficirana osoba koja je na terapiji i ima nemerljiv broj kopija virusa u krvi, ne može preneti HIV drugoj osobi.

Kako navode stručnjaci, u lečenju i kontroli HIV infekcije najznačajniji su rano dijagnostikovanje inficirane osobe i njeno rano lečenje. Danas se smatra da ljudi koji na vreme otkriju HIV infekciju, mogu živeti 50 godina od započinjanja lečenja, kvalitetnim životom, bez znakova AIDS-a, bez neželjenih efekata lekova i bez ubrzanog starenja. Ali neophodan je prvi korak – otići na savetovanje i testiranje na HIV, poručuju sa Studentske poliklinike.

Evropska nedelja testiranja na HIV obeležava se od 2013. godine obuhvatajući sada i testiranje na hepatitise sa ciljem podizanja svesti o značaju pravovremenog testiranja na HIV, a imajući u vidu da od tri inficirane osobe jedan ne zna svoj pravi status. Takođe je značajna zbog ukazivanja na neophodnost adekvatne terapije koja je u našoj zemlji dostupna svima koji žive sa HIV-om. Terapijom se postiže zadovoljavajući kvalitet života i značajno utiče na sprečavanje daljeg širenja infekcije.

Za dve godine otkriveno oko 180 zaraženih

Tokom 2017. i 2018. godine u Srbiji je otkriveno 179 osoba inficiranih HIV-om. U Centru za dobrovoljno i poverljivo savetovanje i testiranje na HIV na Studentskoj poliklinici se od ovog broja otkrije četvrtina. Zato je i iskustvo lekara koji rade u tom Savetovalištu veliko i pozitivne poruke koje upućuju motivišu ljude da se testiraju na HIV, navode iz te zdravstvene ustanove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.