Bez gužvi za vakcinaciju na Beogradskom sajmu 1Foto: B. C.

Na najvećem vakcinalnom punktu u Srbiji, na beogradskom Sajmu, nema gužve, ali je protok ljudi koji dolaze da se vakcinišu bez unapred zakazivanja, stalan.

Među njima ima dosta stranaca, tako da se zdravstveni radnici koji u hali 11 sprovode postupak vakcinacije, često obraćaju na engleskom jeziku, mada se može čuti i ruski.

Čeka se najčešće samo dok se popuni obrazac za davanje saglasnosti ili najviše desetak minuta. U halu se ulazi u grupama od po desetak. Na ulazu je potrebno samo popunjen obrazac.

Za razliku od procedure u januaru, kada je postupak imunizacije stanovništva započet, nije potrebno da se u tom papiru upiše proizvođač cepiva. Takođe, za razliku od vakcinacije zimus, nije potrebno da se pokaže na ulazu poziv E-uprave za treću dozu, kao što je to bilo potrebno za drugu.

Prilikom ulaska, građani samo kažu koju dozu primaju, prvu, drugu ili treću, zatim bivaju upućeni kod lekara, potom kod operatera koji u računar unosi podatke, na osnovu matičnog broja iz lične karte, da bi na kraju došli do kabine za vakcinaciju. Kabine su obeležene napisima proizvođača vakcine za koju su se građani odlučili – Fajzer, Sinofram, Sputnjik, Astrazeneka…

Najveći broj građana koji su primili kao prve dve doze Sinofarm, odlučuje se da kao treću dozu primi cepivo Fajzera. Među onima koji dolaze na Sajam, u hali 11 ima i starijih i nemoćnih, koje dovode članovi porodice, ali ima i roditelja sa decom. Punkt na Sajmu bez zakazivanja radi od 8 do 15.30.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari