Bez odlaganja izricanja presude Mladiću 1

Tužilaštvo Haškog tribunala, u odgovoru na zahtev odbrane bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića, optuženog za genocid i ratne zločine, za odgađanje izricanja presude zakazane za 22. novembar, navelo je da je poslednji medicinski izveštaj, od 22. septembra, pokazao da je Mladićevo zdravstveno stanje stabilno.

Mladićevi advokati Branko Lukić i Dragan Ivetić su zatražili od Haškog tribunala da presuda Mladiću bude odgođena radi lekarskog pregleda koji bi obavio tim lekara iz Srbije i da se postupak obustavi kako bi se utvrdilo da li je Mladić uopšte zdravstveno sposoban za izricanje presude, podseća Radio slboodna Evropa.

Po tvrdnjama odbrane, Mladićevo zdravstveno stanje stalno se pogoršava, a usled rizika od novog moždanog udara ili infarkta, neophodno je bolničko lečenje.

Tužilac Peter MekKloski je u odgovoru naveo da odbrana nije uspela da potkrepi tvrdnje da Mladić nije zdravstveno sposoban za suđenje.

„Odbrana nije ni na koji način opravdala zahtev i svoje tvrdnje. Tokom čitavog procesa suđenja nezavisni tim medicinskih stručnjaka je opsežno pratio zdravstveno stanje optuženika. Njihov izveštaj je pokazao da je optuženi sposoban za učešće na suđenju i izricanje presude“, navodi se u odgovoru haškog tužioca.

Pretresno veće Haškog tribunala takođe je potvrdilo da optuženi „nema nikakvih akutnih medicinskih problema” koji dosad nisu tretirani. 

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.