Bez opstrukcije projekta na Zlatiboru 1Foto: serbia.com

Ne postoji nikakva opstrukcija Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kad je reč o projektu gradnje gondole na Zlatiboru i po svakom zahtevu opštine Čajetina postupali smo u zakonskim rokovima, navodi se u saopštenju povodom izjava predsednika opštine Čajetina Milana Stamatovića da Ministarstvo sprečava projekat izgradnje.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović nekoliko puta do sada jasno je rekla da podržava projekat gradnje gondole na Zlatiboru koja će umnogome obogatiti turistički sadržaj na jednoj od naših najlepših planina, navodi se u saopštenju.

Ona je, takođe, naglasila da zbog značaja tog projekta i bezbednosti građana, budućih korisnika gondole, taj projekat, kao i svi drugi, mora biti izgrađen uz poštovanje svih važećih propisa i zakona.

Po svim zahtevima opštine Čajetina, odnosno preduzeća koje će graditi gondolu, postupano je u najkraćim rokovima po dostavljanju uredne dokumentacije.

Napominjemo da je u Ministarstvu do sada održano nekoliko sastanaka na kojima smo opštini Čajetina i preduzeću koje treba da izgradi gondolu pružali stručnu pomoć, ističe se u saopštenju.

U Ministarstvu je formiran tim ljudi koji su zaduženi za realizaciju projekta koji su uvek dostupni opštini.

Ministarstvo je do sada, u nakraćim mogućim rokovima, opštini Čajetina i preduzeću koje bi trebalo da gradi gondolu izdalo lokacijske uslove za ovaj projekat, a dobijen je i izveštaj Revizione komisije.

Građevinska dozvola za ovaj projekat nije izdata jednostavno jer opština Čajetina i preduzeće koje bi trebalo da gradi gondolu nisu ni podneli zahtev za izdavanje građevinske dozvole, ukazuje se u saopštenju.

Stamatović navodi da „građevinsku dozvolu ne može da dobije dok Ministarstvo ne reši problem vlasništva nad delom zemljišta iznad kog treba da prođe trasa buduće gondole“.

Po zakonu, jedan od dokaza koji mora da se priloži uz zahtev za izdavanje građevinske dozvole jeste dokaz o odgovarajućem pravu na građevinsko zemljište na kom će objekat biti građen.

Napominjemo da je prema lokacijskim uslovima koje su dobile opština Čajetina i firma koja bi trebalo da gradi gondolu predviđena mogućnost izgradnje po fazama, dodaje se u saopštenju.

Tako je moguće, što znaju i nadležni u opštini Čajetina, da se građevinska dozvola izda i za izgradnju dela objekta za koji su rešeni imovinsko-pravni odnosi na zemljištu.

Ukoliko postoji zemljište na kome je opština Čajetina upisana kao vlasnik koje predstavlja građevinsku, funkcionalnu ili tehnološku celinu i na kom se može izgraditi gondola, mogu podneti zahtev za izdavanje građevinske dozvole za tu fazu, nezavisno od ostalih delova.

Zemljište za koje je Ministarstvo poništilo sopstveno rešenje i predvidelo svojinu na tom zemljištu u korist Republike predstavlja deo zemljišta potrebnog za izgradnju gondole.

Do okončanja upravnog spora pred Upravnim sudom ili na drugi način rešenog pitanja utvrđivanja prava svojine na tom zemljištu u korist Srbije, koja bi ga u daljem postupku prenela bez naknade na opštinu Čajetina, nije moguće izdavati građevinsku dozvolu, navodi Ministarstvo.

I pored najbolje volje da pomogne u realizaciji gradnje gondole, Ministarstvo ne može da utiče na rad Upravnog suda, već samo može da sve zahteve rešava u skladu sa zakonom.

Verujemo da ove činjenice jasno ukazuju na to da ne postoji nikakva opstrukcija ministarstva kad je reč o projektu gradnje gondole na Zlatiboru, već da smo po svakom zahtevu opštine Čajetina postupali u zakonskim rokovima.

Prema važećem zakonodavstvu, izvođenje građevinskih radova bez građevinske dozvole je krivično delo bespravne gradnje, koje je sankcionisano Krivičnim zakonom Srbije, zaključuje se u saopštenju Ministarstva. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari