Kriminalitet u Sremu je u opadanju i policija u potpunosti kontroliše bezbednosnu situaciju u regionu.

Na području Policijske uprave Sremska Mitrovica, za deset meseci ove godine registrovana su 3.172 krivična dela, od čega 87,74 odsto iz oblasti opšteg kriminaliteta. Rezultati pokazuju da je od 1.329 krivičnih dela sa nepoznatim izvršiocem, rasvetljeno oko 60 odsto, što je za pet procenata više nego u istom periodu lane. U 68 slučajeva, policija je izvršioce uhvatila na delu, rekao je načelnik PU Sremska Mitrovica Zoran Smajić, na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, registrovana su 122 dela u vezi sa drogom, a u 135 zaplena oduzeto je više od 36,5 kilograma narkotika, od čega oko 20 kilograma heroina, 9,5 kilograma marihuane, sedam kilograma kokaina i 563 komada tableta sa liste opojnih droga.

Otkriveno je i 350 krivičnih dela iz privrednog kriminaliteta, u kojima preovlađuju zloupotreba službenog položaja, falsifikovanje službene isprave i prevara u privrednom poslovanju. Materijalna šteta pričinjena ovim krivičnim delima iznosi 131,8 miliona dinara, a ostvarena protivpravna imovinska korist za njihove izvršioce preko 120 miliona dinara. Policija je otkrila i 93 dela nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija, što je za 12 procenata više nego u istom periodu lane. U oblasti javnog reda, registrovana su 1.103 prekršaja, ili za 14 odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Za deset meseci smanjen je i broj saobraćajnih nezgoda za 15 procenata, a u ovom periodu poginula su 53 lica na putevima Srema, dok je povređeno 959 osoba. Kao najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda policija navodi prekoračenje brzine.

U ovom periodu registrovana su i dva krivična dela trgovine ljudima, jedno krivično delo nedozvoljenog prelaska državne granice i krijumčarenje ljudi i jedno delo trgovine decom radi usvajanja. Zbog nedozvoljenog prelaska državne granice, podnete su 53 prekršajne prijave. Po raznim osnovama protiv stranih državljana, podneto je 13 krivičnih i 54 prekršajne prijave.

 

Ostaje sud u Šidu

– Sud i tužilaštvo u Šidu neće biti ukinuti. Po prvobitnoj verziji Ministarstva pravosuđa predviđeno je smanjivanje broja sudova sa 120 na 39, među kojima i suda u Šidu. Stavili smo primedbu na ukidanje suda i tužilaštva što je prihvaćeno. Po našoj oceni ovaj sud postaje jedan od najuposlenijih, pre svega zbog blizine državnih granica i zbog puteva kriminala koji vode prema zapadu – kaže okružni tužilac Ratko Galečić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari