Ovog leta počinju radovi na regulaciji korita reke Mlave od sela Kamenova do sela Trnovče u dužini od 3,5 kilometara. Tender je sprovela firma „Srbijavode“, a lokalna samouprava u Petrovcu na Mlavi rešila je imovinsko pravne odnose i dala dozvolu za početak radova. Zamenik predsednika opštine Petrovac na Mlavi Dragoljub Milosavljević priča da je na prostoru gde će se regulisati korito Mlave prethodnih godina obavljena komasacija zemljišta.

– Na taj način obezbedili smo pojas zemljišta na kome će da se vrši regulacija korita Mlave jer se reka prilikom visokog vodostaja izlivala i plavila plodno Stiško zemljište. Ukupno će biti ispravljeno oko 3,5 kilometara korita Mlave sve do Grabovačkog potoka ali kada se obezbedi novac planiramo da radove nastavimo i dalje. U okviru ovog projekta gradiće se i most preko Mlave koji će Kamenovo povezati sa naseljem Drobež na desnoj obali reke. Izvođač radova je izabran i uskoro treba da krenu poslovi, ističe zamenik predsednika opštine Dragoljub Milosavljević i dodaje da su sredstva od oko 3oo miliona dinara obezbeđena od Svetske banke za obnovu i razvoj iz Vašingtona preko Ministarstva za poljoprivredu i Srbijavoda.

Radove sa posebnim nestrpljenjem očekuju meštani naselja Drobež koji treba da dobiju novi most jer sada koriste zaobilazni put koji je duži za desetak kilometara. Aca Životić Gera iz sela Kamenovo kaže je prethodni drveni most odnela nabujala Mlava i da će novi, betonski most imati ogroman značaj za žitelje sela.

– U Drobežu ima petnaestak domaćinstava koji sada preko Pertrovca mora da idu da bi došli u Kamenovo. U Drobežu ima i dece koja idu u školu u Kamenovu i ona su svakog dana morala da idu duže desetak kilometara da bi došli do škole. Ovaj most koji počinje da se gradi je veliki spas za njih ali i za druge ljude koji imaju imanja na levoj ili desnoj obali Mlave, naglašava Životić koji je pre neku godinu iz Mlave u blizini srušenog mosta za Drobež spasao dečaka koji se davio u vodi.

Zamenik predsednika opštine Petrovac na Mlavi Dragoljub Milosavljević kaže da je urađen projekat i za regulaciju rečice Busur, koja se uliva u Mlavu ali koja se za vreme svake veće kiše izlije i poplavi kuće i oranice

– Tim projektom predviđena je regulacija korita Busura uzvodno od Petrovca u dužini od 2,7 kilometara. Sada treba da obezbedimo potrtebnu papirologiju i da rešimo imovinsko pravne odnose u pojasu gde će da se vrši regulacija korita Busura. Tu ima dosta poslova, ali očekujemo da u naredne 4 do 5 godina i to bude zvršeno i Busur prtestane da plavi domaćinsta i oranice, zadovoljno priča Milosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari