Po ugledu na razvijene zemlje Evrope, čija su pogranična područja povezana ne samo putnom već i biciklističkom mrežom, Zrenjanin se uključio u prekogranični projekat sa Temišvarom, a rezultat te saradnje treba da bude izgradnja biciklističke staze duge 75 kilometara između ova dva grada.


To je bio razlog boravka zrenjaninske delegacije u Temišvaru, gde su prethodnih dana precizirani detalji o izgradnji staze koja treba da prati kanal Begeja u obe zemlje. Projekat u ovoj fazi podrazumeva izgradnju staze od Temišvara do rumunsko-srpske granice u dužini od 37 kilometara, dok je zadatak naše strane izrada studije izvodljivosti, priprema i prijem tehničke dokumentacije za deo staze od naseljenog mesta Klek do granice, s obzirom da je u toku završna faza izgradnje staze od Zrenjanina do Kleka.

– U fazi smo pripreme tendera za izvođača naše studije izvodljivosti, rumunska strana takođe je učinila neophodne korake i očekuje se da njihovi infrastrukturni radovi budu završeni do septembra naredne godine. Nažalost, mi nećemo imati infrasrukturnih radova, ali ćemo na ovaj način pripremiti sve što je neophodno, pa očekujem da će Evropska unija imati interes da se staza od Temišvara do granice sa Srbijom nastavi. Uslov za to jeste upravo postojanje projektno-tehničke dokumentacije koja košta dosta, a čiju će nam izradu finansirati EU – objašnjava Duško Radišić, pomoćnik zrenjaninskog gradonačelnika.

Rumunska strana, kako je predstavljeno u Temišvaru, gradiće trasu dužine 37 metara pored rečnog toka. Od ovog projekta očekuje razvoj turizma.

– Na mestu prelaska državne granice, u rejonu Novog Itebeja, gde deo granice čini sam kanal Begej, biće postavljen granični prelaz. Pošto je reč o ulaznoj granici Evropske unije, bez obzira što je u pitanju biciklistička staza, granični prelaz mora ispoštovati standarde i procedure propisane zakonima EU – objašnjava Mihaela Madar, koja rukovodi projektom Slivne uprave za vode Banata.

Ukupna vrednost projekta pod nazivom „Kapitalizacija prekograničnog turističkog potencijala, uključujući biciklističku stazu uz Begej u nizvodnom toku od Temišvara“ iznosi 2,3 miliona evra, od čega je Gradu Zrenjaninu namenjeno 246.295 evra. Najveći deo tih sredstava je obezbeđen iz IPA fondova, dok će iz budžeta Grada Zrenjanina za ovaj prekogranični projekat biti izdvojeno 36.944 evra. Predviđeno je da sve aktivnosti budu završene do novembra naredne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari