Biljana Stojković tvrdi da je na "crnoj listi" RTS-a, iz Javnog servisa negiraju 1foto FoNet Zoran Mrđa

Profesorka Biološkog fakulteta i kopredsednica stranke zajedno Biljana Stojković tvrdi da je na „crnoj listi“ RTS-a jer joj je nedavno odbijeno gostovanje u emisiji „Studio znanja“, zbog kako kaže, njenog političkog angažmana.

Tema emisije „Studio znanja“ bila je poljubac i evolucija poljupca, pa se RTS obratio Biološkom fakultetu nebi li obezbedili adekvatnog sagovronika za ovu temu.

„Do sada sam dobijala više puta ovakve pozive od Biološkog fakuleteta za gostovanje u emisijama, ali nisam davala saglasnost da učestvujem, jer sam znala da sam na ‘crnoj listi'“, priča za Danas Biljana Stojković.

Ali, kako kaže, ovog puta je rešila da preispita situaciju, da vidi da li je to i dalje tako i da li važi za naučno obrazovni program.

„Javila mi se žena koja je očigledno nova u naučnoj redakciji i nije znala za ‘crnu listu’ a verovatno ni ko sam ja. Kada je dogovorila snimanje zamolila sam je da ipak proveri da li je to u redu. Posle sat vremena mi je javila da ipak ne može jer će uskoro predizborna kampanja“, priča Stojković.

Naša sagovornica joj je odgovorila da smatra da to nema veze sa kampanjom, već sa RTS-om.

„Kakve veze ima evolucija poljupca sa predizbornom kampanjom, to je sasvim besmisleno. Ovo traje već godinama“, kaže Stojković.

Dodaje da je na „crnu listu“ javnog servisa dospela pre oko sedam godina kada je u javnosti već bila prepoznata kao politička aktivistkinja.

„Oduvek sam bila na strani van režima. Kada sam počela da pišem tekstove za Peščanik 2007. godine, RTS nije imao te zabrane, ali negde od 2015./16. nisam bila zabranjena na RTS-u po pitanju naučnih pitanja“, kaže Stojković.

Informacije o „crnoj listi“, kako kaže, dobila je i sa radija. Navodi da nije bila poželjna ni dok je bila samo samo aktivistkinja

„Čak i kada nisam bila u zvaničnoj politici, već samo aktivistkinja, nisam bila poželjna. Pre dve godine, u predsedničkoj kampanji, kao predsednička kandidatkinja, morali su me zvati u termine rezervisane za kandidate. Verujem da im ni to nije prijalo“, priča Stojokvić.

„Cela ova stvar je zanimljiva samo sa aspekta sagledavanja toga koliko je naprednjacima važna kontrola medija“, zaključuje naša sagovornica.

Iz redakcije naučno-obrazovnog programa RTS-a kažu za Danas da sagovrnike za emisije biraju isključivo na osnovu njihove stručnosti a ne političkih opredelenja.

To ih, kako kažu, ne interesuje niti pitaju za to.

Jedino pravilo koje imaju a da se tiče politike je, kako navode, da neko ko je na izbornoj listi ili na primer predsednički kandidat, ne može učestvovati u naučnoj emisiji u toku kampanje.

„Kada su izbori, onda ljudi koji su na listi i koji učestvuju u kampanji ne mogu da budu gosti u tom periodu. Neke emisije se snimaju ranije i moguće je da će te emisije biti emitovane u toku kampanje“, kažu za Danas iz redakcije naučno-obrazovnog programa RTS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari