BIRN: Ministarstvo odbilo da dostavi podatke o municiji iz Banjske iz 'bezbednosnih' razloga 1Dželjalj Svećlja/Facebook

Ministarstvo unutrašnje i spoljašnje trgovine je odbilo da BIRN-u dostavi podatake o prodaji municije proizvedene u fabrici Belom 2022. godine, kakvu je kosovska policija pronašla posle sukoba u Banjskoj – navodeći bezbednosne razloge.

Ministarstvo unutrašnje i spoljašnje trgovine odbilo je da dostavi BIRN-u informacije o prodaji i izvozu municije za jurišnu pušku kalibra 7,62x39mm, a koju je 2022. godine proizvela fabrika Belom u Uzićima kod Požege. U Ministarstvu kao razlog odbijanja zahteva za informacijama od javnog značaja navode ekonomske, ali i bezbednosne interese.

„Dostavljanje zahtevanih podataka otežalo bi ostvarivanje opravdanih ekonomskih interesa Republike Srbije i upravljanje ekonomskim procesima u zemlji. Kako je u navedenom kontekstu ekonomski sistem Republike Srbije (fiskalna, monetarna, devizna politika i sl.) ujedno i podsistem sistema nacionalne bezbednosti iz kojih razloga bi dostavljanje zahtevanih podataka ugrozilo bezbednosne, a samim tim i javne interese Republike Srbije“, navodi se, između ostalog, u odgovoru Ministarstva.

Istraživanje BIRN-a o oružju iz Banjske – bazirano na analizi fotografija i video snimaka oružja koje je objavila kosovska policija, kao i na intervjuima sa stručnjacima za naoružanje – pokazalo je da je deo zaplenjenog oružja, koje je koristila grupa pod vođstvom Milana Radoičića, prošao kroz sistem države Srbije u nekom trenutku u prethodnih pet godina.

Radoičićeva grupa, koji je u tom trenutku bio potpredsednik Srpske liste, u ranim jutarnjim satima u Banjskoj na severu Kosova 24. septembra ubila je kosovskog policajca, a zatim se zabarikadirala u manastiru Banjska. Prema zvaničnim podacima, ubijena su trojica napadača.

U Banjskoj pronađena municija iz fabrike Belom

Među zaplenjenim naoružanjem je bila i municija kalibra 7,62x39mm, uobičajeni metak za jurišnu pušku, a analiza BIRN-a pokazala je da je ova municija proizvedena 2022. godine u fabrici Belom u Uzićima.

Položaj oznaka na mecima pronađenim na severu Kosova podudara se sa položajem oznaka na mecima istog kalibra čije fotografije su objavljene na zvaničnom sajtu Beloma.

BIRN je poslao zahtev za informacijama od javnog značaja Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine tražeći podatke o izvozu municije 7,63 x39 mm koju je Belom proizveo 2022. godine, kako bismo utvrdili kupce koji su eventualno mogli da predaju tu municiju Radoičićevoj grupi.

Ministarstvo, poznato po dostavljanju informacija u zakonskom roku, ovaj put je odbilo zahtev BIRN-a. Ovo je prvi put u poslednjih nekoliko godina da Ministarstvo odbija zahtev naše redakcije u vezi sa dozvolama za izvoz naoružanja.

Belom je najnovija fabrika u sistemu namenske industrije Srbije formirana 2016. godine. Krajnji vlasnik Beloma je državni gigant Jugoimport SDPR.

Istraživanje BIRN-a o naoružanju pronađenom na severu Kosova otkrilo je, takođe, da su minobacačke mine i M-80 zolje, koje je kosovska policija zaplenila, remontovani 2018. i 2021. godine u Tehničkom remontnom zavodu u Kragujevcu, dok je automatski bacač granata M93 u nekom momentu bio u Tehničkom remontnom zavodu u Čačku.

BIRN je identifikovao i MRUD, protivpešadijske mine rasprskavajućeg usmerenog dejstva, kakve Srbija inače ima u svojim vojnim magacinima.

Ministarstvo odbrane do danas nije odgovorilo na pitanja BIRN-a o ovom naoružanju koje je koristila grupa pod vođstvom Milana Radoičića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari