BIRN: Nelegalno izgrađena luksuzna vila Dahlanovog savetnika na Dedinju ozakonjena bez osnova 1Foto: Screenshot

Dedinje. Ulica generala Save Grujića. U njoj vila od preko 1.500 kvadrata sa bazenom, zidana 2018. godine na mestu prvobitne od 394 kvadrata, bez građevinske dozvole. Ozakonjena, iako je građena posle novembra 2015, pa po važećem zakonu to nikako nije mogla biti.

Do tih podataka BIRN je došao tokom svog višemesečnog, nedavno objavljenog istraživanja predstavljenog u bazi divlje gradnje u kojoj se nalazi više od 300 objekata ozakonjenih iako za to nisu postojali uslovi, ukupne površine od skoro pola miliona kvadrata.

U pomenutoj vili je beogradski dom pronašao Adham Abo Madalala, blizak saradnik Mohameda Dahlana, palestinskog političara i posrednika u kontroverznim poslovima između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Dahlan je inače savetnik šeika Mohameda bin Zajeda, koji je nedavno posetio srpski štand naoružanja na sajmu u Abu Dabiju, kada je dogovoreno da će Srbija od Emirata kupiti dronove samoubice.

Mutni poslovi

Dahlan je bio jedna od veza preko kojih su sklopljeni mnogi sporni, netransparentni poslovi između Srbije i Emirata nakon dolaska naprednjaka na vlast, poput najviše osporavanog Beograda na vodi i kupovine 49 odsto udela nacionalnog avioprevoznika – JAT Airways-a.

Među njima je i kupovina PKB-a na tenderu na kom je jedini ponuđač bila Al Dahra iz Emirata, koja posle toga postaje vlasnik 17.000 hekatara oranica tog preduzeća. Al Dahra i povezane kompanije danas spadaju u najveće zemljposednike u Srbiji.

Madalalina raskošna, nezakonito izgrađena vila, nalazi se u neposrednoj blizini ambasada Palestine i Kipra, i bivših teniskih terena Gemaxa.

Republička direkcija za imovinu je oglasila prodaju ovog objekta u Generala Save Grujića 2. septembra 2017. godine. U momentu oglašavanja prodaje, objekat površine 394,36 kvadrata imao je suteren, prizemlje i jedan sprat, a prodajna cena bila je 1,58 miliona evra.

Ponudu za kupovinu tog objekta, Direkciji je dostavila firma Devilla, čiji je krajnji vlasnik Dejan Branković, koji poseduje veći broj kompanija, među kojima i Energogroup. Devilla je osnovana 7. septembra iste 2017. godine, dakle, pet dana nakon što je Direkcija oglasila prodaju objekta u Generala Save Grujića.

Devilla je kuću, čiji je vlasnik danas Abo Madalala, kupila u novembru iste godine, a u aprilu 2018. godine dobila dozvolu za rekonstrukciju i adaptaciju postojećeg objekta u postojećim gabaritima.

Kuća na ovom placu je, međutim, potpuno srušena, prema snimku iz 2018. godine objavljenom na internet strani Beoland GIS Direkcije za gradsko građevinsko zemljište i izgradnju, i na njenom mestu je podignuta nova vila – za 1.100 kvadrata veća od prethodne.

U lokacijskim uslovima koje je izdao Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda, navodi se da je spratnost objekta kome ne sme da se menja gabarit suteren, prizemlje i potkrovlje, dok u katastru piše da je ozakonjeni objekat ima podrum, prizemlje, prvi sprat i povučeni sprat.

Vila, koja je nezakonito izgrađena na mestu nezakonito srušene i koja je veća za dodatnih 1.100 kvadrata, u međuvremenu je i ozakonjena, iako važeći Zakon o ozakonjenju precizira da ozakonjeni mogu biti samo objekti izgrađeni do 27. novembra 2015. godine, što mora biti potkrepljeno satelitskim snimkom Republičkog geodetskog zavoda.

Kako na pitanja novinara BIRN-a nisu odgovorili ni Abo Madalala, ni od investitor – firma Devilla, odnosno njen vlasnik Dejan Branković, ali ni beogradski Sekretarijat za ozakonjenje objekata, nije jasno kada je vila ozakonjena – da li u vreme dok je bila u vlasništvu preduzeća Devilla ili nakon što je dospela u vlasništvo Madalale.

BIRN nije uspeo da uspostavi kontakt sa Abo Madalalom, iako smo to pokušali na više načina. On je, međutim, za BIRN-ov tekst iz septembra 2020. godine potvrdio da je postao vlasnik luksuzne vile 27. septembra 2018. godine, kada je kuću kupio od preduzeća Devilla, dakle, samo pet meseci nakon što je pomenuta kompanija dobila dozvolu za adaptaciju.

BIRN je pitanja o nezakonitoj gradnji pomenutog objekta poslao i Građevinskoj inspekciji Grada Beograda, ali ni sa ove adrese odgovori nisu stigli.

Na pitanja BIRN-a odgovorila je samo Direkcija za imovinu iz koje navode da je objekat u Save Grujića prodat firmi Devilla 16. novembra 2017. i da je ta kompanija bila jedini ponuđač, odnosno jedina zainteresovana za njihovu kupovinu.

Ceo tekst pročitajte na portalu BIRN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari