olivera zekićfoto BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) doneo je odluku da predsednica tog saveta Olivera Zekić nije prekršila kodekse tog tela kada je u jednom intervjuu direktora Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Zorana Gavrilovića nazvala „osobom sa deluzijama“, saopštio je danas BIRODI.

Ta organizacija u saopštenju navodi da se iz odluke Saveta REM-a ne vidi da li su konsultovali odgovarajuće strukovno udruženje, poput Društva psihologa Srbije, kao i da taj savet Gavriloviću nije omogućilo da pred članovima tog tela iznese svoju argumentaciju.

BIRODI je podsetio da su se tom regulatornom telu obraćali više puta povodom kršenja kodeksa, jer je Zekić u medijskim nastupima nazvala organizacije civilnog društva koje rade monitoring medija, „paramilitarnim REM-ovima“, ali da se o tome Savet REM-a nije izjašnjavao.

„Ovakvom odlukom Saveta Regulatornog tela je dodatno legitimisan govor mržnje i etketiranja u javnom govoru, odnosno legitimisan proces deprofesionalizacije, gde osobe koje nemaju stručno obrazovanje (ekspertizu) iznose ocene i ‘dijagnoze’ o drugim osobama“, ocenili su iz BIRODI-ja.

Naveli su i da je sve to u suprotnosti sa funkcijom tog regulatornog tela, koja je definisana Zakonom o elektronskim medijima. Istakli su da se to „pre svega odnosi na zaštitu i razvoj slobode mišljenja i izražavanja, odnosno na zaštitu interesa javnosti u oblasti elektronskih medija i zaštitu korisnika usluga elektronskih medija, u skladu sa odredbama ovog zakona, na način primeren demokratskom društvu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari