Bivša dekanka niškog Fakulteta umetnosti Suzana Kostić nepravosnažno osuđena na osam meseci kućnog zatvora 1Foto: artf.ni.ac.rs

Suzanu Kostić, bivšu dekanku Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu, Viši sud u Nišu nepravosnažno je osudio je na osam meseci kućnog zatvora, bez elektronskog nadzora, zbog produženog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja.

“Ona je kriva jer je u periodu od 2015. do 2018. godine kao dekanka tog fakulteta iskoristila svoja službena ovlašćenja i zaposlila dvoje radnika. Najpre sa njima zaključila ugovore o radu na neodređeno vreme na mestu pomoćnog radnika i inženjera, a potom i anekse ugovora. Zaposlila ih je bez pribavljanja saglasnosti Komisije za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje i bez raspisivanja javnog konkursa oglasa kod Nacionalne službe za zapošljavanje”, navedeno je u obrazloženju presude.

U njemu se dodaje da je Kostićeva sklopila aneks ugovora o radu sa M. P. kojim je njeno radno mesto pomoćnog radnika zamenjeno radnim mestom čistač.

“Aneks ugovora o radu sa D. K. kojim je njegovo radno mesto sistem inženjera zamenjeno radnim mestom projektant informatičke strukture, pri čemu je bila svesna ovog dela da je ono zabranjeno i htela je njegovo izvršenje”, konstatuje se u presudi.

Optužena bivša dekanka je na sudu izjavila da se ne oseća krivom jer nije zloupotrebila službeni položaj.

Suđenje doskorašnjoj dekanki počelo je krajem marta prošle godine, a Viši sud u Nišu je doneo presudu posle više od jedne i po godine.

Više javno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Kostićeve u vreme kad je bila na čelu Fakulteta umetnosti.

Kostićeva zatvorsku kaznu od osam meseci mora da izdrži u prostorijama u kojima stanuje, bez primene elektronskog nadzora.

“Ukoliko osuđena jednom u trajanju od preko šest časova ili dva puta u trajanju od šest časova samovoljno napusti prostorije u kojima stanuje, sud će odrediti da ostatak kazne zatvora izdrži u Zavodu za izvršenje kazne zatvora”, odlučio ie Viši sud.

Okrivljenoj je izrečena i mera bezbednosti, odnosno zabrana vršenja dužnosti na rukovodećim mestima u obrazovnim ustanovama i odlučivanja o pravima i obavezama u njima od tri godine po pravosnažnosti presude.

Presudu je nepravosanžna jer treba da  je potvrdi i Apelacioni sud, a iz Višeg navode da predmet još nije poslat na odlučivanje jer nije završena procedura.

Podsetimo, Suzana Kostić, bivša dekanka Fakulteta umetnosti, inače, u akademskoj javnosti Niša, ali i cele Srbije, poznata je kao glavna akterka više afera.

Ona je pravosnažno osuđeni mober i kršilac Kodeksa profesionalne etike Univerziteta u Nišu, za koju je Agencija za borbu protiv korupcije više puta preporučivala da bude razrešena sa te funkcije.

Razlozi za to su jer je na Fakultetu umetnosti zaposlila sina tadašnjeg predsednika Saveta fakulteta, angažovala svoju sestru, advokata iz Leskovca, kao pravnog zastupnika Fakulteta zbog mobinga jedne od profesorki. Fakultet je sestri Kostićeve za advokatske usluge platio 273.000 dinara.

Profesori i asistenti na Fakultetu umetnosti su zahtevali smenu Kostićeve zbog svih tih afera, čak su i više puta protestvovali ispred Rektorata Univerziteta u Nišu.

Septembra 2021. godine smenjena su dva dekana sa Niškog univerziteta, Kostićeva, dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Milovan Bratić, a Petar Mitković, dekan Građevinsko arhitektonskog fakulteta se pre smene povukao sa funkcije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari