Bivši đakon 4. jula daje iskaz u postupku protiv Joanikija zbog navodnog prikrivanja pedofilije 1Foto: Medija centar Beograd

Bivši đakon Bojan Jovanović daće 4. jula izjavu pred beogradskim tužilaštvom u postupku koji se u Podgorici vodi protiv mitropolita Joanikija zbog navodne pedofilije u srpskoj crkvi, kazao je Jovanovićev advokat Aleksandar Olenik za podgorički radio Antenu M.

Jovanović je, prema rečima Olenika, „istrajan da pred sudovima u Srbiji, Crnoj Gori, ali i van, dokaže slučajeve pedofilije u SPC“.

Više državno tužilaštvo u Podgorici pokrenulo je izviđaj protiv Mitropolije crnogorsko-primorske (MPC) Srpske pravoslavne crkve i mitropolita Joanikija, zbog navodnog prikrivanja pedofilije, a povodom prijave nevladine organizacije Montenegro International.

Portparolka tog tužilaštva Lepa Medenica je kazala da je mitropolit Joanikije saslušan, a od nadležnih pravosudnih organa Srbije zatraženo je saslušanje svedoka, bivšeg đakona Srpske pravoslavne crkve Bojana Jovanovića.

Izviđaj je proces provere osnovanosti podnešene krivične prijave nakon čega tužilac odlučuje da li će otvoriti istragu.

Bojan Jovanović, autor knjige „Ispovest kako smo ubili Boga“, u kojoj se govori o pedofiliji unutar crkve, otpužio je episkopa budimljansko-nikšićkog, Mitropolije crnogorsko primorske, Joanikija da je zataškao slučajeve pedofilije u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, uz blagoslov mitropolita Amfilohija.

Jovanović je u maju pošle godine na promociji knjige u biblioteci „Njegoš“ na Cetinju, kazao da je „zaustavljanjem istrage Joanikije učestvovao u prikrivanju pedofilije u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori“, a da je u pregledanju materijala učestvovao Amfilohije „koji je o svemu znao duže od četiri decenije“.

U međuvremenu, nakon smrti Amfilohija, Joanikije je izabran za mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je povodom postupka Višeg javnog tužilaštva u Podgorici zbog navodnog prikrivanja pedofilije, da je na delu „još jedan pokušaj da se u duhu bogoboračkog progona Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori izazove stara atmosfera i demonizacije i diskriminacije SPC i njenih vernika“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari