Bivši lideri OVK pisali ombudsmanu: Proces u Hagu se vodi neregularno 1Foto: EPA-EFE/JERRY LAMPEN

Bivši lideri OVK Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi uputili su pismo ombudsmanu Specijalizovanih veća Pjetru Speru, u kojem su naveli da Sud ne poštuje Ustav Kosova i da se proces protiv njih u Hagu vodi neregularno, prenosi Gazeta ekspres.

Četvorica optuženih istakli su da Specijalni sud pokušava da nametne druge pravne standarde i da to predstavlja flagrantno kršenje pravnog principa, sloboda i ljudskih prava.

„Potpuni nedostatak demokratskog nadzora rizikuje da ovaj sud pretvori u dirigovanu instituciju, a ne u instituciju pravde zasnovanu na činjenicama i dokazima“, navodi se u žalbi Tačija, Veseljija, Кrasnićija i Seljimija.

Prema njihovim rečima, ovom dinamikom proces može da potraje i do deset godina.

„Tužilaštvo je već predložilo 326 svedoka i 1.863 sata sudskog postupka. Ako se primenjuje princip ravnopravnosti stranaka, onda u optimalnoj verziji ovaj proces ne može da se završi brže od deset godina. Takav kontinuitet bi narušio princip istine i pravde“, navodi se u pismu.

Bivši lideri OVK zaključili su da „pravda i istina moraju biti jedini principi u funkcionisanju kosovskih specijalizovanih veća, a da svaka druga radnja predstavlja ozbiljno kršenje ljudskih prava i sloboda“, prenosi Kosovo onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.