Bivši pripadnik OVK Isni Kilaj sutra pred sudijom u Hagu zbog ometanja suda za zločine OVK 1Foto: FreeImages / Jason Morrison

Bivši pripadnik OVK Isni Kilaj, koji je uhapšen zbog ometanje suda za zločine boraca OVK, biće sutra u Hagu prvi put izveden pred sudiju za prethodni postupak, saopštio je večeras taj sud.

Kilaj (60) je, kako je saopšteno, uhapšen juče na Kosovu, po nalogu haškog tužilaštva, a zatim prebačen u sudski pritvor u Hagu.

Prema pravilima, sudija za prethodni postupak Nikola Giju (Nicolas Guillou) će sutra proveriti da li je Kilaj upoznat sa razlozima za hapšenje i obavestiće ga o pravima koje ima pred sudom.

Kako je saopštio sud, sudija će „u roku od 48 sati“ odlučiti da li će Kilaja zadržati u pritvoru ili pustiti na slobodu do sudjenja.

Kilaj je bio jedan od vodja OVK u Mališevu, a u vreme hapšenja bio je gradonačelnik tog mesta. Jedno vreme, Kilaj je bio i zamenik ministra finansija Kosova.

U prethodnom, odvojenom, saopštenju, tužilaštvo je navelo da je Kilaj „uhapšen zbog krivičnih dela protiv sprovođenja pravde, uključujući ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti“.

Haško tužilaštvo naglasilo je da „sprečavanje sprovodjenja pravde smatra krajnje ozbiljnim delima“.

Tužilaštvo će „nastaviti da istražuje i krivično goni svakoga ko je uključen u takve slučajeve, uključujući i one koji zastrašuju ili ometaju svedoke ili pružaju finansijsku i drugu podršku takvim krivičnim delima“.

Pred istim sudom, koji se zvanično zove Specijalizovana veća Kosova, trenutno je u toku postupak nedavno uhapšenih protiv Sabita Januzija i Ismeta Bahtijarija, optuženih za isto krivično delo i za zastrašivanje svedoka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari