I dok žitelji Bujanovca muku muče sa iznošenjem otpada, a i dalje postoje problemi u očuvanju ekološke čistoće Južne Morave zbog divljih deponija, dotle u Pčinjskom okrugu postoji samo jedan mali pogon za reciklažu plastične ambalaže.


U selu Žitorađe, nadomak Vladičinog Hana, već pet godina radi takav pogon „Eko plast“ u kome je zaposleno jedanaest radnika. Ovo je prvi pogon ovakve vrste koji pokriva područje više opština u Pčinjskom okrugu. Osnivači su u ovaj biznis uložili više od sto hiljada evra sopstvenog novca. U Pčinjskom okrugu postavljeno je oko 250 žičanih kontejnera za prikupljanje plastične ambalaže.

– Planovi „Eko-plasta“ su veliki, a jedan od njih je postavljanje kontejnera na svakih 50 metara u celom okrugu. Trenutno ih u Vranju ima oko 80, isto toliko i u Surdulici i Vladičinom Hanu – navodi Igor Đorđević, jedan od suvlasnika „Eko plasta“.

U proseku za dva meseca rada prikupe se oko dve tone plastičnih boca i folija, što pokazuje sve bolju informisanost građana o značaju reciklaže. Aleksandar Ivanović, suvlasnik preduzeća, kaže da je njihova firma potpisala ugovor sa fabrikama vode „Rosa“, „Heba“ i „Bivoda“, o otkupu plastičnih flaša koje nisu izašle na tržište, da bi obezbedili sirovine za reciklažu.

– Srbija će morati vrlo brzo da poveća investicije u ekološke tehnologije, jer je to jedan od uslova za članstvo u EU. Mi smo prilikom otvaranja pogona dobili subvencije od oko dve hiljade dolara, a sve ostalo su naša sopstvena sredstva – napomenuo je Ivanović.

Vlasnici reciklažnog centra „Eko plast“ kažu da prilikom kupovine mašina za preradu plastičnog otpada nisu podizali kredite kod banaka, jer nemaju mogućnosti da ih otplaćuju. Oni ističu da bi se otvaranjem još jedne linije za reciklažu, koja košta oko četvrt miliona evra, moglo zaposliti još 20 novih radnika, a da bi se reciklirani materijal izvozio u zemlje EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari