Blakaj: Kosovske institucije nisu radile dovoljno na prikupljanju dokaza o ratu 1Foto: Medija centar

Kosovske institucije, uključujući i pređašnji Institut za istraživanje ratnih zločina, nisu radile dovoljno na prikupljanju dokumentacije i dokaza o događajima koji su se odigrali tokom rata na Kosovu, ističe za Danas Bekim Blakaj iz Fonda za humanitarno pravo Kosova.

Komentarišući odluku Vlade Kosova da formira institut, odnosno mehanizam za istraživanje ratnih zločina tokom rata, Blakaj za naš list podseća da je vlada još 2011. formirala Institut za istraživanje ratnih zločina.

– Ovaj institut je bio operacionalan do 2018. godine, kada je ukinut odlukom tadašnje Vlade Kosova, a umesto tog tela je formiran Departman za tranzicionalnu pravdu u okviru Ministarstva Pravde. Institut nije bio naročito uspešan, osim što su objavili nekoliko publikacija – ukazuje Blakaj.

Kako dodaje, predstavnici tog Instituta su se žalili da nisu imali dovoljnu podršku, niti političku niti finansijsku.

– U vladi Aljbina Kurtija pokrenuta je ideja da se ponovo formira institut za istraživanje i dokumentovanje ratnih zločina mada nije izvesno da to telo će se nazvati Institutom ili samo Mehanizmom. Svejedno, Vlada je već donela odluku za formiranje tog tela – objašnjava Blakaj za Danas.

Prema njegovim rečima, na Kosovu nije stvoren nijedan tačan zvaničan narativ o prošlosti.

– U tom smislu, jeste potreban jedan takav mehanizam, ali taj mehanizam mora da ima tačno određene zadatke, ciljeve i način delovanja. Takođe, mehanizam mora da bude sveobuhvatan u svom radu i ni na koji način ne sme da ima preklapanja sa drugim postojećim institucijama, bilo u pravosudnim ili vansudkim institucijama. Mehanizam treba da se bavi dokumentovanjem, analizom dokumentacije, publikacijama u cilju informisanja i obrazovanja, naročito mladih naraštaja, o prošlosti. Jedino tako mehanizam ima smisla – naglašava Bekim Blakaj za naš list.

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je nedavno da su prošle 22 godine od rata, da je rešavanje zločina daleko, da će se njima baviti poseban mehanizam i da će dokumentovanje zločina poslužiti za podizanje svesti na Kosovu i u regionu.

Podsetimo, Milovan Drecun, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije, istakao je, između ostalog, za Danas da je odluka o osnivanju insitituta ili mehanizma za prikupljanje podataka o ratnim zločinima “priča kojoj se Kurti ponovo vraća”, te da je “najlakše igrati na kartu o antisrpskoj priči i navodnim zločinima srpskih snaga”.

Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu, rekao je za Euronews Srbija, da će institut, odnosno mehanizam biti formalno osnovan, ali sa ciljem da se razmatraju zločini počinjeni od strane srpske vojske i policije, a ne i zločini nad Srbima.

“Ne vidim u ovom institutu ništa novo osim ostvarivanja predizbornog obećanja i političke odluke”, rekao je Surlić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari